Obyvatelé Kuřimi si sami musí zaplatit zajištění skály

Kuřim – Dům Pavlíny Lorkové stojí v kuřimské ulici Podhoří, kde se před více než rokem zřítila skála na jeden z rodinných domů. Pokud by chtěla Pavlína Lorková skálu nad domem zabezpečit, musí vše zaplatit ze svého. A to i přesto, že dům stojí na pozemcích Lesů města Brna. Majitelé dvacítky domů se tak paradoxně ocitli ve stejné situaci jako ti, kteří pozemky vlastní i se skálou.

„Brno jako majitel pozemků se skalami nám řekl, že podle lesního zákona je to tak, že ten, kdo sousedí se státním pozemkem, má smůlu a zabezpečení si musí uhradit sám,“ popsala Lorková s tím, že nebýt zákona, magistrát by peníze na zabezpečení našel. „Nad tímhle podivným zákonem můžu jenom nevěřícně kroutit hlavou,“ dodala. Podle odhadů firmy by sundání skály nad každým domem v ulici vyšlo na necelých dvě stě tisíc korun.

„Finančně majitelům domů skutečně nemůžeme pomoci, ale budeme s nimi spolupracovat a umožníme jim práce provést,“ řekl zástupce ředitele Lesů města Brna Miroslav Pacholík. Podle něj současné problémy vznikly v minulosti, kdy se povolila zástavba v lokalitě. „Kolem lesa musí být padesátimetrové ochranné pásmo, a to kvůli novým domům zaniklo. Kdyby k tomu nedošlo, sesuv by nikoho neohrožoval,“ doplnil Pacholík.

Lidé z Kuřimi musí skálu zabezpečit sami, Lesy města Brna zajištění nezaplatí (zdroj: ČT24)

Podle lesního zákona si musí majitel nemovitosti sám zabezpečit majetek před sesuvem půdy, padáním kamenů, stromů nebo větví. V zákoně je jasně uvedeno, že pravidla se vztahují i na majitele pozemků, které sousedí se státním pozemkem.

Část skalního masivu se v ulici Podhoří zřítil vloni 14. května na dům rodiny Juračkových. Sesuv vystrašil i ostatní obyvatele ulice, nad jejichž domy se v délce necelého kilometru táhne nebezpečná skála. Radnice zajistila a zaplatila geologické kontroly, ale zabezpečit skálu tak, aby nezničila domy, musí majitelé sami.