Senioři v Lysé nad Labem se nového domova nedočkají

Lysá nad Labem – Středočeský kraj upustil od svého dlouhodobého záměru zřídit v Lysé nad Labem nový domov důchodců. Kvůli vleklým soudním sporům s obyvateli města nestihli úředníci požádat o dotaci na výstavbu. Senioři tak budou muset nadále přebývat v nevyhovujících prostorách chátrajícího barokního zámku.

Středočeský kraj svůj boj o výstavbu domova důchodců prohrál. Tak dlouho se soudil s nespokojenými obyvateli, kterým záměr města nelíbil, až nakonec definitivně ustoupil. Mohl za to hlavně nedostatek vlastních financí. „Kvůli soudním průtahům nám bylo znemožněno požádat o dotaci na ministerstvu práce a sociálních věcí a tudíž nemáme peníze na to, abychom tento domov seniorů v Lysé nad Labem postavili,“ informovala mluvčí kraje Markéta Vítková.

Projekt na nový domov seniorů v Lysé nad Labem byl hotový již od roku 2008. Radnice kvůli plánu dokonce vyhlásila anketu, v níž podle starosty Jiřího Havelky s výstavbou souhlasilo na 3000 občanů. „Lidé chtěli domov důchodců na tomto místě, protože to bylo v centru města,“ uvedl Havelka. Ničemu nepomohl ani fakt, že stavební pozemky byly kompletně v majetku města. 

Občanskému sdružení Lysin vadilo, že by se kvůli výstavbě domu musely vykácet vzácné stromy. Někteří lidé, kteří bydlí v okolí, zase kritizovali, že se čtyřpodlažní budova nehodí do památkové zóny. Ostatní se báli, že zvýšená doprava související se stavbou naruší statiku jejich vlastních domů. 

Vleklým sporem nejvíce trpí klienti stávajícího domova seniorů, historická budova zámku totiž už několik let nevyhovuje hygienickým podmínkám. Až 40 seniorů na patře se musí dělit o jedny toalety, ani obrovské pokoje, které jsou průchozí, nejsou pro pobyt starých lidí ideální. „Máme problém, jak se postarat o lidi. I když se personál maximálně snaží, absolutně k tomu nejsou pomínky,“ tvrdí starosta Havelka. Středočeský kraj raději nabídl alternativu v podobě nového domova seniorů v Uhlířských Janovicích. Ty jsou ale od Lysé vzdálené 50 kilometrů.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)