Vandalové zničili letecký monument u Hrdějovic

České Budějovice – Vandalové zničili jeden z největších pomníků letcům první republiky. Ukradli z něj bronzové desky a postříkali ho. Monument stojí u Hrdějovic na Českobudějovicku. Připomíná havárii dvou vojenských letců, kteří zahynuli přesně před osmdesáti sedmi lety. Pomník je dlouhodobě zanedbaný. Není totiž jasné, kdo se o něj má starat.

Hrdějovický pomník stojí za tratí v obtížně přístupném místě. Zakrývají ho křoviny. Cestu k němu si dnes museli letečtí historici doslova prosekat. „Použili jsme i srp a museli jsme sem přijít celkem třikrát,“ ukazuje zarostlé okolí pomníku Miroslav Dvořák z Vojensko-letecké historické společnosti České Budějovice. 

Stav téměř šestimetrového pomníku je šokoval. Zmizela odsud hlavní deska s reliéfem, na kterém byly hlavy obou letců a nápis pro vlast a vědu. Chybí tady i boční deska. „Pomník je ve velmi špatném stavu,“ podotýká Miroslav Dvořák. „Přežil osmdesát pět let různých politických režimů a teď takhle vypadá,“ kroutí nevěřícně hlavou jeho kolega Jiří Šilha. 

Místo připomíná letecké neštěstí z července 1924, kdy na poli vyhasly životy dvou průkopníků československého letectví, vojáků Františka Křečana a Jaroslava Vondráška. Při cvičném letu se jim vznítil motor a havarovali. „Byla to jedna z prvních leteckých havárií na našem území,“ říká Jiří Šilha. 

Na pomník se složili vojáci, nechali ho postavit rok po havárii. Sochaři stála modelem sestra jednoho ze zahynulých letců. „Zcela určitě to byl první monumentální pomník, který se v tehdejším Československu postavil,“ upozorňuje Jiří Šilha. 

Podle starostky se o pomník, který je od obce vzdálený necelý kilometr, nikdo nestará, protože není jasné, komu patří. „Já nevím, komu patří. Nevím, z jakých finančních zdrojů byl postaven,“ zdůrazňuje starostka Hrdějovic Jana Lepičová.

Se stavem pomníku se starostka nehodlá smířit. Pokusí se získat dotaci na úpravu pietního místa. Zástupci Vojensko-letecké historické společnosti České Budějovice teď budou usilovat o to, aby se na pomník vrátily obě bronzové desky.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)