Palírny ovoce se otevírají, sezona bude dobrá

Brno - Na jižní Moravě začali lidé pálit ovoce. První palírny už otevřely, dalším odpečetí jejich zařízení celníci tento týden. Všichni čekají, že sezona bude nadprůměrná, ovoce je dostatek. Majitelé palíren čekají, že se jim vrátí tržby z loňska, kdy byla situace nejhorší za posledních dvacet let.

Podle Ladislava Tučka z pěstitelská pálenice ZAPO s.r.o. v Hruškách na Břeclavsku lidé vozí na pálení třešně a višně. Palírna otevřela už v pátek. „Jedeme každý den a pomaličku to nabývá,“ uvedl Tuček. Podle něj lidé začínají vozit i meruňky. Oproti loňsku je jich dostatek. „Je jich mimořádná úroda, podobně jako předloni,“ myslí si Tuček.

Předpokládá, že provoz pálenice v Hruškách pojede až do března a nebude nutné jej letos omezovat. „Situace je určitě lepší jak loni. Je veškeré ovoce od jahod přes jablka, švestky,“ uvedl Tuček. Palírna ZAPO patří ke středně velkým pálenicím v kraji, ročně obslouží kolem tisíce zákazníků.

Tento týden otevře také palírna ve Viničných Šumicích na Brněnsku. „Budeme brát objednávky na třešně, začínají i meruňky. Zatím to vypadá slibně, ale stačí jedna bouřka, deset minut a nebude nic,“ poznamenala majitelka palírny Marie Stejskalová. Doufá, že letošní sezona rodinné firmě vylepší tržby. Loni musela zavírat o několik týdnů dříve, nebyly zakázky. Sezonu hodnotila jako jednu z nejhorších v historii.

Stejný názor na loňský rok má i majitel Tuřanské pálenice na Brněnsku Jiří Vít. Letos otevře ve čtvrtek. „Bude to asi dost silná sezona, o čemž svědčí zájem lidí,“ uvedl Vít. Hodně je podle něj zejména meruněk. „Ovoce je hodně, prakticky je všeho dost, možná menší množství jablek. Je to ale kraj od kraje jiné,“ dodal Vít.