Brdské obce chtějí zpět historické katastry

Strašice - Starostové obcí z Plzeňského kraje, které leží na okraji nebo v blízkosti vojenského prostoru Brdy, odmítají, že by si museli žádosti a potvrzení vyřizovat mimo území svého regionu, například ve středočeské Příbrami. To by podle nich nastalo v případě, pokud by po zrušení vojenského újezdu, které chystá ministerstvo obrany, připadla celá oblast Středočeskému kraji, což chtějí prosadit někteří středočeští starostové. Znamenalo by to obrovské komplikace, řekl starosta Trokavce Jan Neoral.

„Starostové by museli vyřizovat v Příbrami úplně všechno. Podobně obce ze středočeské části Berounska, což je také nelogické,“ uvedl starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek. Ve čtvrtek budou starostové z obou oblastí jednat ve Strašicích. Obce z Berounska ve směru na Hořovice by podle Čížka stejně jako ty z Plzeňska také potřebovaly, aby se jim katastry rozšířily. „Vznikne podnět pro ministerstvo vnitra,“ dodal.

Právě navrácení katastrů je hlavním cílem devíti obcí z Plzeňského kraje ležících na okraji újezdu. Podle nich by po jeho zrušení měla zhruba polovina prostoru znovu patřit do Plzeňského kraje a druhá pod Středočeský kraj, stejně jako před rokem 1949 i v roce 1927, kdy prostor vznikl. Dosud spadá újezd se sídlem v Jincích pod Středočeský kraj, jehož starostové by tuto situaci chtěli zachovat i po jeho zrušení.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

U středočeských i plzeňských obcí naopak panuje jednoznačná shoda v tom, že by se měla z vojenského újezdu stát chráněná krajinná oblast. Plzeňský kraj by dokonce nebyl proti, pokud by měla její správa sídlo ve středních Čechách. „Hlavně také ministr obrany je od začátku pro. Vojáci nám dokonce řekli, že návrh připraví, protože některé práce už tam byly provedeny dříve,“ řekl Čížek. Příprava na CHKO by tak měla podle starostů probíhat současně s procesem rušení prostoru.

„Tam panuje shoda. Problém ale bude zřejmě v těch hranicích,“ řekl Čížek. Velmi důležité bylo podle něj úterní prohlášení vedení kraje v Trokavci, že plně podporuje požadavky obcí patřících do plzeňského regionu, což bude také prosazovat na jednání se středočeským hejtmanem. První kolo diskuzí obou krajů a starostů, hlavně o navrácení historických katastrů všem městům a obcím, bude 3. srpna v Příbrami.

„Pokud bych chtěl opravit silnici nebo jen cestu v lese, tak bych musel do Příbrami, abych si to tam domluvil. Je nesmysl jezdit do jiného kraje,“ uvedl Neoral. Podle něj by byly některé věci neproveditelné, protože pokud by se například obrátil se žádostí o dotaci na Plzeňský kraj, tak ten by mu řekl, že k nim nespadá. Dotaci by ale prý nedostal ani od Středočechů, kteří by mu naopak vysvětlovali, „že je pod Plzní“.

Obce mají nyní 100 metrů za posledním domem pozemky patřící pod středočeské Jince jako sídlo vojenského újezdu. „Pokud by přešly pod Středočeský kraj, bylo by to špatné. To není jenom o tom, že by museli se vším jezdit například na stavební úřad do Příbrami, ale je také otázkou, kdo by jim zajišťoval třeba zdravotnickou službu,“ řekl krajský radní pro životní prostředí Petr Smutný (ČSSD). Další problémy by vznikly například s budováním protipovodňových opatření, protože nejvíce ohroženy velkou vodou jsou vinou spádu potoků obce z Plzeňska.