Narkomani odhazují použité stříkačky na dětských hřištích

Hradec Králové – Že ani v blízkosti dětských hřišť nemusí být bezpečno, dokládají nálezy královéhradecké městské policie. Stále častější jsou nálezy injekčních stříkaček a dalšího nebezpečného materiálu. Strážníci proto místa, kde se nejmenší pohybují nejčastěji, během léta pravidelně kontrolují.

S hráběmi a v rukavicích teď městští strážníci zajíždějí do parků a na dětská hřiště každý den. Prolézají křoví a prohrabávají pískoviště. Použitých injekčních stříkaček už letos našli 330, což je o sedmašedesát více než za celý loňský rok. Nalezené stříkačky ukládají do bezpečnostního kontejneru a odvážejí k odborné likvidaci.

Za nejrizikovější místa v Hradci považují strážníci Moravské předměstí, okolí hlavního nádraží a Riegrova náměstí. „Dokladem toho, že se nám tady pohybují drogově závislí, jsou i platíčka po lécích a obaly od injekčních stříkaček,“ říká vedoucí oddělení prevence kriminality Ivan Dubec. Dodává, že za zvýšeným výskytem stříkaček v ulicích je uvolněný prodej léků s pseudoefedrinem, který trval jednu dobu u nás a později v Polsku.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Strážníci radí, že pokud někdo stříkačku najde, rozhodně ji nemá sám likvidovat, ale zavolat právě městskou policii. Ta kromě odborné likvidace zanese nález do statistik. V žádném případě by nálezce neměl stříkačku odhazovat ani do odpadkového koše, protože by se o ni mohli zranit pracovníci technických služeb, kteří zajišťují úklid města.