Hlavní tah na Slovensko na Třinecku bude bezpečnější

Bystřice - Část hlavního tahu na Slovensko na Třinecku mezi Ropicí a Bystřicí bude bezpečnější. Čtyři obce v této oblasti společně navrhly řadu opatření a už na to i získaly evropské peníze. Použijí je na různé stavební úpravy, které zlepší život tamních obyvatel. Stavební úpravy na silnici I/11 začnou koncem prázdnin. Hotové by měly být ve všech čtyřech obcích do listopadu.

Devět stavebních úprav na patnáctikilometrovém úseku silnice I/11 pomůže chodcům i řidičům. Například Bystřice vybuduje světelnou křižovatku v oblasti tzv. Karpentské. Vyřeší tak problémy asi pěti set lidí, kteří tam žijí. Přes velmi frekventovaný hlavní tah na Slovensko musejí přejít při cestě do školy, obchodu nebo na úřad. „Bude tam světelně řízený přechod. Když občan přijde, zmáčkne tlačítko a vyčká na zelenou, aby mohl bezpečně přejít přes silnici. O to nám jde, abychom ochránili naše občany,“ vysvětluje starosta Bystřice Ladislav Olšar. Kromě toho Bystřice o kus dál vybuduje okružní křižovatku, která řidičům výrazně usnadní výjezd z vedlejších silnic. Novou světelnou křižovatku si pořídí také Třinec spolu s přechody pro chodce na třech různých místech. Vendryně postaví chodník u autobusové zastávky a Ropice dva přechody pro chodce.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Projekt je v našich podmínkách ojedinělý. Dá se říci, že spolupráce čtyř obcí přinese výrazné zvýšení bezpečnosti na silnici I/11,“ tvrdí mluvčí Regionální rady regionu Moravskoslezsko Michal Sobek. Obce mohou na tyto projekty získat z evropských dotací téměř 20 milionů korun. To je 85 procent z celkových nákladů. Navrhované stavební úpravy jim pomohou, dokud stát nevyhovující silnici I/11 nezmodernizuje. "Podle průzkumu z roku 2010 tudy projede 26 tisíc vozidel denně, z toho 6 200 kamionů, což je ve srovnání s rokem 2000 nárůst 1 500 procent.