Obyvatelé Modravy protestují proti blokádě Šumavy

Modrava - Boj o šumavské lesy se z Ptačího potoka rozšířil i do obce Modrava. Podle starosty většina místních s blokádou těžby, která probíhá pět kilometrů za obcí, nesouhlasí a začali to dávat jasně najevo. Ekologové, kteří proti kácení protestují, prý dokonce zaznamenali i útoky na svá auta. Podporu naopak nacházejí mezi návštěvníky šumavského národního parku.

Transparent vyzývající aktivisty z Hnutí Duha, aby odešli, že lidé chtějí Šumavu zelenou, na svém domě vyvěsil zdejší obyvatel David Rendl. „Tento transparent budu mít vyvěšený do té doby, dokud bude Duha na Šumavě,“ prohlásil. Souhlasí s ním i další lidé z Modravy, podle kterých je blokáda hloupost. Pouze to vede ke množení kůrovce v šumavských lesích, tvrdí.

Aktivisté, kteří svojí přítomností v oblasti Ptačího potoka blokují těžbu 3000 kůrovcem napadených stromů, se prý zpočátku setkali ještě s radikálnějším odporem, místní jim v hospodě nadávali a prý se je někdo pokusil fyzicky poškodit. „Dokonce se stalo, že nám dali hřebíky pod auto,“ uvedl Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Blokáda ekologických aktivistů a s ní spojený i mediální zájem netěší ani starostu Modravy Antonína Schuberta. Podle něj je to negativní reklama, která v hlavní turistické sezóně poškozuje především místní podnikatele. „Kdyby tady nebylo hnutí Duha, tak je Šumava stále zelená a prosperující,“ myslí si David Rendl.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

 Ekologové však ze Šumavy jen tak odejít nehodlají. Blokádu prý zastaví, až bude těžba v oblasti Ptačího potoka oficiálně zrušena. Navíc na rozdíl od obyvatel Modravy jim prý podporu vyjadřují turisté národního parku. Aktivistům, kteří spali v kempu a neměli si kde usušit věci, například nabídla na týden k dispozici střechu nad hlavou jedna chalupářka. „Prostě nám předala klíče a odjela,“ popsal Bláha. „Většina turistů, kteří se u nás zastaví, vyjadřuje s občanským protestem souhlas a mnozí nám také chodí děkovat,“ dodal.

Na Ptačím potoce se nekácelo ani dnes

Avšak ani dnes se k Ptačímu potoku dřevaři s motorovými pilami nevydali. Stejně jako včera na místo hlídané ekology dorazili jen dělníci, kteří zavěšení na lanech sloupávají kůru ze stojících stromů. Proti tomuto postupu aktivisté nic nenamítají a dělníkům v odkorňování nijak nebrání.

Lezec odkorňuje strom
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Správa Národního parku Šumava přesto opakuje, že na Ztracený se ještě tento týden vydají i dřevaři s pilami. Ekologové jim chtějí svou přítomností v práci bránit. Lesní dělník se podle nich nesmí pustit do kácení, když má na místě nepovolané cizí lidi. Aktivisté hrozí, že v případě, že dřevorubci do hlídané lokality přijdou, přivolají policii. Kácení je zde podle nich nelegální. Přivoláním policie, pokud bude někdo ohrožovat bezpečnost na místě těžby, pohrozil i park.