Vodáci ve Vyšším Brodě mají novou ubytovnu za 40 milionů

Vyšší Brod (Českokrumlovsko) - Vodáci mohou od tohoto léta v kempu ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku využívat novou ubytovnu. Vybudování objektu s kapacitou více než 90 lůžek stálo téměř 40 milionů korun, oznámil Pavel Kolouch ze společnosti, která provozuje kemp ve Vyšším Brodě u Vltavy.

Právě tuto řeku vodáci z Čech splouvají nejvíce. „A protože začínají být trochu pohodlnější, rozhodli jsme se, že jim nabídneme větší komfort než ten, který mají ve stanech,“ poznamenal Kolouch.

Podle něj se však ubytovna, v jejímž objektu je například i půjčovna vodáckých potřeb, nedá nazvat hotelem. Pokoje se čtyřmi až deseti lůžky jsou vybaveny jednoduše, místo postelí se musí návštěvníci spokojit s palandami. „Umývárny a záchody máme společné. Ale to se v podstatě nijak neliší od kempů,“ řekl Kolouch.

Kapacita ubytovny zatím není ve všech dnech naplno využita. Ale když se zhorší počasí, vodáci prý rádi využijí možnost, že nemusí spát pod stanem. Někteří lidé, kteří se chystají na Vltavu, už si začínají místa v ubytovně dopředu rezervovat. „Ovšem počítáme spíš s tím, že mnohem více lidí k nám dorazí v příštím roce. Zatím totiž řada vodáků nemá ponětí, že tady taková ubytovna existuje,“ uvedl.

Zájem o dovolenou na vodě neklesá

Společnost, která kemp i ubytovnu ve Vyšším Brodě provozuje, plánuje, že by podobné zařízení vybudovala také na dalším stanovišti na Vltavě v Českém Krumlově. „Mohlo by se nám to povést během příštího roku,“ řekl Kolouch.

Vltava má přes léto velkou návštěvnost díky stálému průtoku, který je dán lipenskou přehradou. Vodáci většinou vyplouvají z Vyššího Brodu, dostanou se skoro až do Českých Budějovic. Plavba jim trvá čtyři až pět dní. Zájem o vodáctví podle Koloucha neklesá. Přispívá k tomu i to, že kurzy na vodě pořádá řada středních škol. „Dovolená to není nijak nákladná a je to návrat k přírodě,“ dodal.