Hroznětín opraví rekreační oblast, peníze žádá od sousedů

Karlovy Vary - Spory o to, jak zaplatit údržbu jedné z největších rekreačních oblastí Velký rybník u Hroznětína na Karlovarsku, se vyostřují. Tamním radním chybějí na rozsáhlé opravy cest k chatám a chalupám peníze, a tak přistoupili na krajní řešení. Dají při údržbě přednost rekreantům pocházejícím z měst, která na opravy přispěla.

Na opravy rozbitých silnic, odvoz odpadků a veřejné osvětlení by radnice potřebovala miliony korun. Od rekreantů však vybere na daních z nemovitostí jen zlomek. Radní proto požádali o pomoc sousední Karlovy Vary a Ostrov. Jejich obyvatelé mají u Hroznětína nejvíce chat. Ostrovští zastupitelé pomoc schválili, Karlovy Vary přispět odmítly. Pomoc nezůstala bez odezvy. „Budeme muset opravovat nejdřív ty komunikace, kde bydlí naši občané, a dále se budeme snažit vyjít Ostrovákům vstříc,“ avizuje starosta Hroznětína Martin Maleček.

Jinými slovy na tom budou nyní biti rekreanti z Karlových Varů. „Nechci samozřejmě karlovarskému zastupitelstvu do toho mluvit, ale myslím si, že také mohlo nějakou korunu přispět. Je to opravdu na občany, kteří se tam rekreují,“ myslí si starosta Ostrova Pavel Čekan. Primátor Varů Petr Kulhánek je však na korunu skoupý: „V současné finanční situaci města by bylo i vůči obyvatelům Karlových Varů nezodpovědné, kdybychom nějaké peníze vyčlenili a poslali do jiné lokality.“

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Obce budou moci vybírat více, ale časem…

Ministerstvo financí už pracuje na přípravě nového zákona, který by měl umožnit obcím, aby si stanovily různě drahé zóny v katastru. Výšku daně z pozemku by mohlo určovat například i to, u jak kvalitních cest leží. „Mohla by se platit vyšší daň z pozemku, který je lépe napojen na dopravní infrastrukturu, kde je osvětlení, kanalizace, než třeba u pozemku, kde není tolik služeb,“ vysvětluje mluvčí resortu Jakub Haas.

Takový zákon by ale podle mluvčího mohl začít platit až v řádu let. Starosta proto o okamžitou pomoc požádal kraj. O konečném problému bude jednat se zástupci krajského úřadu koncem srpna.