Procházky na ostravskou Emu jsou minulostí

Ostrava – Turisté se už nedostanou na jedno z nejvyšších míst v Ostravě – haldu Ema. Společnost RPG, které pozemky pod haldou patří, tam totiž zakázala vstup. Důvodem jsou nebezpečné plyny, které z haldy vystupují. Proti je ale Klub českých turistů, který tam před rokem vybudoval naučnou stezku. Jak lidem zabránit chodit na samotnou haldu, teď řeší RPG s městem. Od zákazu vstupu na tuto atraktivní turistickou oblast ale nehodlá ustoupit.

Slezskoostravská halda Ema je oblíbeným cílem nejen místních, ale i zahraničních turistů. Novoroční výšlapy a procházky po naučné stezce by už ale měly být minulostí. „Hrozí tam riziko požáru, šíření těchto úniků, jsou to jevy, které jsou naprosto nepředvídatelné a my jako společnost nejsme schopni zajistit bezpečnost osob a majetku v této lokalitě,“ vysvětluje mluvčí společnosti RPG Petr Handl.

Na haldu byl dosud vstup jen na vlastní nebezpečí, podle Klubu českých turistů ale lidem nic vážného nehrozí, minulý rok zde navíc zřídili naučnou stezku, která stála tři sta tisíc korun. „Jestli se v Itálii může chodit na Vesuv, který je výrazně nebezpečnější, proč by se v Ostravě nemohlo na Emu,“ říká nespokojeně předseda moravskoslezské oblasti KČT Břetislav Boháč.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

„Ostrava přišla o skvělou atrakci, musíme ale respektovat nařízení soukromého vlastníka,“ uvedl mluvčí magistrátu města Ostravy Michal Bayer. Podle společnosti RPG je halda životu nebezpečná, opírá se o studii státního podniku Diamo. Podnik má ale na věc jiný názor. „Kdyby někdo chtěl mít nějaké zdravotní problémy, tak by se musel dostat přímo do míst těch puklin, kde vyvěrají ty zplodiny, hodit na sebe pláštěnku a ještě dlouho inhalovat,“ myslí si vedoucí odboru ekologie společnosti Diamo Petr Jelínek.