Lázně III Veso půjdou před soud

Karlovy Vary – Jeden z největších podvodů v dějinách Karlových Varů, nebo rutinní prodej městských lázní? Dnes odstartoval soudní proces, který by měl na tyto otázky odpovědět. Město chce napadnout způsob, jakým jeho předchůdci prodali městské lázně. Bývalé vedení města, složené ze zástupců ODS a ČSSD, schválilo prodej historického objektu z roku 1866 dosavadnímu nájemci za částku, která novému vedení připadá neúměrně nízká.

Bývalí radní prodej lukrativních lázní vedle hlavní karlovarské kolonády léta připravovali. S údajnou ztrátou stovek milionů je na poslední chvíli po prohraných volbách prodali firmě Lázně III Veso, kterou spoluvlastnil bývalý sociálně demokratický poslanec a zastupitel Jaroslav Fiala. To nyní tvrdí náměstek primátora Jiří Kotek (ALTERNATIVA), který do voleb seděl v opozici: „Nemravná, netransparentní, diskriminační a pro město nevýhodná smlouva by měla být zrušena.“ Jaroslav Fiala, který už ve firmě nefiguruje, říká, že cena odpovídala stavu budovy. „Všechno je transparentní, na všechno jsou řádné smlouvy,“ uvedl již v únoru nyní opoziční zastupitel Fiala.

Klíčovou smlouvu podle advokáta Karla Jelínka, který zastupuje město, podepsal tehdejší primátor bez souhlasu zastupitelů. „Zastupitelstvo rozhodlo o obsahu prodejní smlouvy na svém jednání už rok předtím,“ brání se bývalý primátor Karlových Varů Werner Hauptmann (ODS). Advokát Jelínek však namítá: „ČSSD a ODS si v Karlových Varech rozdělovaly majetky a tvářily se, že se jedná o legitimní nakládání s majetkem města.“

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

To bývalí radní už několikrát odmítli a stejný názor má i advokát, který u soudu zastupuje nové vlastníky společnosti Lázně III Veso Marek Stubley: „Celý ten obchod proběhl podle zákonů.“ Náměstek primátora nesouhlasí. Tvrdí, že městu vznikla škoda, kterou bude po bývalých radních vymáhat.

Kauzou Lázní III se bude karlovarský soud zabývat opět posledního června.