Sbor Zvoneček přivezl světový titul, chystá se do Rudolfina

Střelské Hoštice (Strakonicko) – Do areálu školy ve Střelských Hošticích na Strakonicku přijeli členové Sborového studia Zvoneček, kteří přivezli čerstvé diplomy z tzv. sborového mistrovství světa. Členové a členky sboru si přivezli hned tři zlatá pásma. Získali je ve Štýrském Hradci před dvěma týdny, už se ale připravují na další významnou událost – před koncem roku vystoupí sbor v Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Sál uprostřed komplexu má ideální akustiku. Uvnitř je sucho a teplo, hlasivky tolik netrpí. Sboristé v něm tráví denně několik hodin. Vedle zkoušení je ale součástí programu i vylepšování fyzické kondice formou výletů či her. „Nemohou zpívat celý den. Musí mít oddych,“ upozornil manažer sboru Jan Vančura.

Ve sboru je sedm chlapců a 51 dívek. Některé z nich mezi Zvonečky působí více než deset let a mohly sledovat postupný růst souboru. „Nejdřív nás bylo asi jedenáct,“ podotkla sboristka Eva Grabmüllerová.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Účast na prvním Sborovém mistrovství světa ve Štýrském Hradci patří mezi vrcholy patnáctileté existence sboru, Zvoneček vedený Jarmilou Novenkovou získal sám i prostřednictvím „dceřiného“ komorního sboru Abbelimento tři zlatá ocenění včetně mistrovského titulu v kategorii mladých ženských sborů. „Byly jsme nadšené, takový úspěch se nám nikdy nepovedl,“ poznamenala členka sboru Naďa Buchtová.

Rakouská soutěž byla úspěšná i pro další čtyři česká tělesa. Jablonecký sbor Iuventus gaude Tomáše Pospíšila dokonce získal titul mistrů světa v kategorii duchovní hudby.

Sborové studio Zvoneček se teď připravuje na podzimní koncerty. Většina z nich bude v Praze, včetně závěrečného vystoupení v Rudolfinu.