Fotografie Tadeusze Gabryśe vystavuje galerie karvinského Domu kultury

Karviná - Lidé, každodenní situace nebo příroda. To jsou hlavní témata fotografií z Orlové pocházejícího Tadeusze Gabryśe. Kolem stovky jeho nejzajímavějších fotografií mohou návštěvníci vidět v galerii karvinského Domu kultury. Bohužel, autor se vernisáže své výstavy nedožil. Výstava potrvá do konce srpna.

Podle  kurátora výstavy Jana Kottase  Tadeusz Gabryś stále mluvil o tom, co by na té výstavě chtěl mít. „Bohužel dva měsíce před svými 90. narozeninami zemřel, to bylo v únoru. Snažili jsme se provést průřez jeho fotograficky produktivním životem a mám pocit, že tak, jak je ta výstava sestavena, se nám to podařilo,“ řekl. Fotografie, které jsou ovocem několika desítek let tvůrčí aktivity, poskytla rodina autora. „Zanechal bohaté sbírky. Ještě není všechno přebrané. Budeme se tím zabývat, přebírat to, protože táta si přál, aby se nic se nevyhodilo a všechno se nějak použilo,“ prozradila dcera Dana Pindurowa. Přestože byl amatér, Tadeusz Gabryś velmi často vystavoval. Mimo jiné například na celostátní výstavě u příležitosti 150. výročí vzniku fotografie v Praze. Byl také jedním ze stovky účastníků z celého světa na sjezdu polských amatérských fotografů ve Štětíně.

Reportáž (zdroj: ČT24)

Podle Jana Kottase měl svůj vlastní pohled na svět. „On se díval na svět po “gabrysiowsku„. Pro něho téma byla příroda - a člověk zvlášť. Při činnostech, při zábavě. Jenom tak, zachytit ho v nějakém okamžiku a potom něco z toho stvořit.“ Fotografie byla jeho vášní už od dětství. První fotoaparát dostal, když měl 11 let. Později do svého hobby podle dcery Dana Pindurowé zatáhnul celou rodinu: „Nejraději fotil nás s mámou a my jsme to nechtěli. Dále pak koncerty, folklórní soubory, to měl rád, ale jeho největším koníčkem byly příroda. Zabarikádoval celou koupelnu. Vanu obsadil na celý týden. Dělaly se fotografie a celá rodina potom sušila a stříhala.“ V 70. letech kolem sebe soustředil skupinu fanoušků fotografie a společně založili fotografický klub v Orlové. „Tu Orlovou měl pořád v sobě, tam začínal. Tam se mu objevily první dobré fotografie, které potom obesílal na výstavy. A tady v Karviné už byl členem a takovým, opravdu nestorem fotografie, říkalo se mu Fotoman a to mu zůstalo až do smrti,“ dodává Jan Kottas, který je také členem fotografického klubu. Výstavu prací Tadeusze Gabryśe mohou v Mánesově galerii v Karviné návštěvníci shlédnout do konce srpna.