Aktivisté na Šumavě okupují i koruny stromů

Modrava (Klatovsko) – Policisté se opět snaží vyvést z lesa ekologické aktivisty, kteří brání kácení u šumavské Modravy. Patnáct z nich se přivázalo ke stromům. Kácení chce dnes blokovat více než 70 aktivistů. Dřevaři do lokality přijeli už ráno. Podobně jako v předešlých dnech by měli porazit zhruba 300 stromů. Podle mluvčího blokády Mojmíra Vlašína se aktivistům osvědčila středeční metoda přivazování dvojic ke stromům, která prodloužila zásah policie na několik hodin. Dva lidé byli spojeni řetězem, který byl v silné ocelové trubce, v níž měli také ruce.

„Dnes bude počet aktivistů zhruba stejný jako včera, nyní je nás 58,“ uvedl v 09:00 Vlašín. Podle něj je zhruba 15 lidí přivázáno ke stromům, z toho 12 řetězem v ocelových trubkách, v nichž mají také ruce, a tři jen řetězy. Na jeden strom vylezli dva účastníci blokády. „Jde o doktora práv a sociologa, kteří jsou tam zavěšeni v sedácích. V příštích minutách roztáhnou transparent Neničte Šumavu,“ uvedl Vlašín.

Jsme na místě a zasahujeme. Je tu zhruba 50 policistů,„ řekla policejní mluvčí Dana Ladmanová. Kromě nich se v pěti těžebních lokalitách pohybuje zhruba 70 dřevařů a strážci Národního parku Šumava (NPŠ). Většina aktivistů se dnes podle Vlašína soustředí na dvě z pěti lokalit těžby. “Víc toho není v našich silách," dodal.

Podle něj se aktivistům osvědčila středeční metoda přivazování dvojic ke stromům, která prodloužila zásah policie na několik hodin. Dva lidé byli spojeni řetězem, který byl v silné ocelové trubce, v níž měli také ruce. „Jedna žena včera vydržela přivázaná od 07:00 do 18:00 a poté, co odešli dřevorubci, se teprve sama odepnula,“ uvedl mluvčí blokády.

ČIŽP použití těžké techniky odmítá

Podle Vlašína správa parku „ztratila jakoukoli soudnost“, neboť chce nasadit na místě těžkou techniku, tedy harvestory. Správa parku ve středu potvrdila, že je připravena využít stroje v příštím týdnu. „Mohou zcela zdevastovat půdní povrch v této podmáčené části. Chování správy je pro nás dalším důkazem toho, že jsme tady správně,“ řekl Vlašín.

„V případě, že správa použije k zásahům v silně podmáčené lokalitě harvestory, ČIŽP tuto činnost správě zakáže,“ řekla dnes mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová. Inspekce podle ní správu upozornila, že je její povinností dodržet základní ochranné podmínky pro národní parky v lokalitě Ptačí potok. Použitím těžké techniky by přitom mohlo dojít k poškození půdního krytu a narušení vodního režimu v lokalitě, což by znamenalo porušení podmínek.

Hnutí Duha se odvolalo proti předběžnému opatření

Hnutí Duha se dnes odvolalo proti předběžnému opatření Okresního soudu v Klatovech, které ekologické organizaci ukládá, aby se zdržela organizování pohybu a pobytu osob v lesích na území parku, informoval ředitel sdružení Petr Machálek. Podle sdružení vedení správy parku neposkytlo soudu důležité informace. Sdružení také vyzvalo ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS), aby odvolal vedení parku, protože podle aktivistů soustavně porušuje zákony.

Reportáž ze Šumavy (zdroj: ČT24)