Ostrovské gymnázium má nejasnosti v účetnictví

Ostrov – Další střední škola v Karlovarském kraji má nesrovnalosti v účetnictví. Kontrola našla nesrovnalosti v řádech statisíců korun v hospodaření ostrovského gymnázia. Úředníci už případ předali policii. Zástupci kraje chtějí na základě nových zjištění zpřísnit systém kontrol. Inspektoři našli vážná pochybení také v chebské integrované střední škole a v uměleckých školách v Karlových Varech, Žluticích a Bečově. Nejasnosti v účetnictví šplhají do statisíců.

Krajský radní pro školství Vratislav Emler informoval, že nesrovnalosti jsou v hospodaření s fakturami, s hotovostí a s vyúčtováním některých faktur v provozu školy. Vyjádření ředitele ostrovského gymnázia se České televizi získat nepodařilo. Podle mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Jany Pavlíkové čerpá ředitel v současné době řádnou dovolenou a k případu se vyjádří po ukončení vyšetřování.

Případů je mnoho. Krajští radní proto zpřísní systém kontrol. Ty budou častější. Účetní by měli být lépe školeni a přes počítačovou síť bude kraj důsledněji hlídat jejich práci. Školy, které špatně hospodařily s dotacemi, budou muset peníze vrátit. Vedení kraje mluví o personálních změnách. Nejméně ve třech případech měly školy vykazovat tzv. černé duše. Ředitelé odmítají, že by peníze chtěl někdo ukrást.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Jestli některý ze zaměstnanců škol porušil zákon, zatím není jasné. „Případem se zabývají policisté z hospodářské kriminálky,“ říká mluvčí Policie Karlovy Vary Pavel Valenta. Policisté budou muset ještě vyslechnout řadu svědků. Kriminalisté nepředpokládají, že by případ uzavřeli dřív než po letních prázdninách.