Keltové oslavili svátek Lughnasad

Nasavrky (Pardubicko) – O víkendu se v Nasavrkách na Pardubicku slavil keltský svátek Lughnasad. Lidé si tak přímo na místě, kde Keltové žili, připomněli tradice dávných obyvatel našeho území. K vidění bylo tradiční oblečení nebo zbraně, k ochutnávce i tradiční pokrmy. Keltové obývali naše území zhruba od poloviny 5. století před Kristem. Lughnasad patří mezi čtyři jejich nevýznamnější svátky.

Návštěvníci slavnosti mohli nahlédnout také do keltské kuchyně nebo obdivovat dávná řemesla. Mezi nejznámější patří malování keltských symbolů na kůži. „Keltové se malovali do válek, třeba na obličej, aby vypadali strašidelně,“ vysvětluje výtvarnice Anna Benešová.

Pátý ročník festivalu se nesl v duchu setkání tří národů, tedy Keltů, Germánů a Římanů. „Snažíme se rekonstruovat římské legionáře jako takové, včetně táborového vybavení,“ dodává velitel římských legií Martin Zenker. Na festivalu se představili i gladiátoři.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Slavnost Lughnasad tradičně zakončuje druidský obřad, při kterém Keltové obětovali bohům část úrody. V Nasavrkách se také začala stavět tradiční keltská vesnice, která bude jediná svého druhu v České republice.