V Moravském krasu se našly pravěké nástroje

Moravský kras - Archeologický výzkum nedaleko Punkevních jeskyní v Moravském krasu pátrá po dávných stopách pračlověka. I když by se mohlo zdát, že oblast už je dokonale prozkoumaná, moderní metody mohou stále odhalit další poznatky ze života našich předků. V jeskyních moravského krasu je stále možné najít opracované pravěké nástroje, ale i zbraně a kosterní pozůstatky.

Ladislav Nejman, australský archeolog s českými kořeny, se pro unikátní podmínky výzkumu vrátil na jižní Moravu. „Když byla doba ledová, tak byly v Polsku a v Rakousku ledovce, ale jižní Morava byla vždycky bez ledovců,“ podotkl vedoucí archeolog Ladislav Nejman. Archeolog se svým týmem vykopal v jeskyni dvě dvoumetrové sondy. Veškerý odebraný materiál pak za pomoci malé lanové dráhy spouští do provizorně zbudované laboratoře, kde jsou veškeré nálezy proprány říčním proudem a pečlivě vybrány. I v mikroskopických částech je totiž ukryto mnoho svědectví.

Reportáž Adama Faika (zdroj: ČT24)

Nalezené předměty budou archeologové zkoumat ještě několik let. V roce 1956 už ale profesor Musil s docentem Valochem na místě jako první dokázali, kdy mláďata vymřelého jeskynního medvěda opouštěla ukrýt jeskyně. „Tam v tom místě, kde se rodila mláďata, je vertikální puklina, která je poměrně úzká, asi dva metry hluboká. Občas tam nějaké mládě spadlo,“ řekl profesor Musil.

Kosterní ostatky medvíďat, na které vědci před šedesáti lety v puklině narazili, dokazují, že mláďata opouštěla svůj domov už ve třech měsících.