Slavičín otevřel kulturní centrum v opravené Horákově vile

Slavičín - Nové multifunkční kulturní centrum má ode dneška Slavičín na Uherskohradišťsku. Jeho provoz zahájilo město v opravené Horákově vile, která bude zároveň sídlem městské knihovny i zázemím pro mnohé slavičínské spolky. Rekonstrukce vily spolkla téměř 16 milionů korun. Navíc se dnes celá vůbec poprvé od svého vzniku otevřela veřejnosti.

Slavičínská knihovna se ještě před pár týdny tísnila ve skromných prostorách hasičské zbrojnice. Kvůli nedostatku místa tak spousta knih z celkových 30 tisíc svazků na své čtenáře čekala ve skladu. Pro město se sedmi tisíci obyvateli byly kapacity knihovny už dlouho nedostatečné. „Knihy se hromadily, pomalu je už nebylo kam dávat,“ posteskla si vedoucí knihovny Gabriela Klabačková. Místo nezbývalo ani pro besedy s cestovateli a spisovateli či jiné podobné akce, o jejichž pořádání knihovna tolik stojí.

Knihovna má konečně důstojné sídlo

Celý červen a červenec byla knihovna ve Slavičíně zavřená - naštěstí nejen proto, že se knihy zaměstnancům už doslova sypaly na hlavu. Odměnou za trpělivost jsou milovníkům čtení krásné prostory plné barev a pohodlných křesel ve zrekonstruované Horákově vile, kam se knihovna v době provozní pauzy přestěhovala. „Čtenáři si tady budou moci nad časopisem nebo knihou v klidu posedět. A akce, které jsme doteď museli organizovat v sokolovně nebo kulturním domě, budeme konečně pořádat ve svém,“ těší se Klabačková.

Starosta Slavičína Jaroslav Končický o Horákově vile (zdroj: ČT24)


Zbývající místnosti a sály poslouží jako klubovny různých zájmových organizací i například místního ochotnického divadla SemTamFór. Podle starosty Slavičína Jaroslava Končického (ODS) je o ně nemalý zájem. „Takové prostory nám ve městě chyběly. Sdružení a spolky nám proto nadšeně pomáhaly s přípravou projektu od samotného začátku,“ uvedl starosta. Nové Multifunkční kulturní centrum Slavičín, jak zní jeho oficiální název, bude navíc bezbariérové a zpestří tak život také handicapovaným.

Projekt na rekonstrukci Horákovy vily odstartoval v září 2009, opravy vyšly na téměř 16 milionů korun. „Přes devět milionů korun se nám podařilo získat z Regionálního operačního programu,“ dodal Končický.

Historie Horákovy vily sahá do 30. let minulého století, kdy ji nechal postavit významný slavičínský lékař a starosta Lumír Horák. Vilu nevyužíval pouze k bydlení, ale provozoval v ní i své ordinace. Poté, co doktor Horák i s manželkou tragicky zahynuli, se jejich potomci vilu rozhodli prodat městu.