Bude na Morávce v Beskydech další přehrada?

Morávka - Další přehrada by mohla vyrůst na Morávce v Beskydech. Návrh ministerstva průmyslu a obchodu se ale nelíbí obci a správě CHKO Beskydy. Kdy a zda vůbec se zde bude stavět, není zatím vůbec jasné. Přehrada by měla vzniknout v rámci plánu ministerstva, které by chtělo do roku 2025 postavit nové přečerpávací elektrárny.

Údiv a smíšené pocity vyvolala u starosty Morávky zpráva o tom, že ministerstvo průmyslu a obchodu zařadilo horskou oblast v okolí obce mezi šest míst, kde by kolem roku 2025 mohly stát vodní přečerpávací elektrárny. Existující přehrada Morávka by se tak zřejmě stala dolní nádrží nové vodní soustavy.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Horní nádrž nové přečerpávací vodní elektrárny by měla stát na Slavíči. Problémem by mohlo být například to, že vodní nádrž Morávka slouží jako zásobárna pitné vody mimo jiné pro blízký pivovar v Nošovicích a při přečerpávání by se prudce zhoršila kvalita vody. Zároveň by se museli ze svých obydlí vystěhovat lidé, kteří žijí v místech vzniku nové přehrady.

Souhlasit se vznikem přehrady by navíc musela i správa CHKO Beskydy a ta se k plánu ministerstva staví spíše negativně. „V místech, kde je jen les, ve kterém žijí tetřevi a rysové, by měla stát elektrárna. Nad tím určitě nemůžeme jásat,“ vyjádřil se za správu CHKO Beskydy Jiří Lehký. Ministerstvo však tvrdí, že tyto obavy jsou předčasné, zatím se totiž z jeho strany jedná o pouhý plán.

„My jsme si v podstatě nechali vytipovat varianty a lokality, na kterých by bylo možné přečerpávací elektrárnu postavit. Určitě to ale neznamená, že se právě zde stavět bude,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček. Ministerstvo musí nejprve najít investora staveb a to, zda vůbec vzniknou, bude také záležet na místních obyvatelích a orgánech samosprávy. Datum definitivního rozhodnutí, kolik nových nádrží vznikne a kde budou stát, tak dosud není jasné. Nové elektrárny by však chtělo ministerstvo zprovoznit kolem roku 2025.