Budoucnost Brd? Hejtmani počkají, co vláda

Příbram - Hejtmani a starostové ze Středočeského a Plzeňského kraje nebudou jednat o budoucnosti vojenského prostoru Brdy, dokud jim vláda nepředstaví konkrétní plány, jak chce s územím naložit. Shodli se na tom dnes v Příbrami, kde zároveň odsouhlasili memorandum, které pošlou ministrům. Podle starostů a hejtmanů zároveň musí být celé území před případným zrušením prostoru vyčištěno od vojenské munice. Ministerstvo obrany už dříve oznámilo, že plánuje málo využívaný prostor Brd opustit do roku 2015.

„Nemá cenu o tom vést nějaké debaty, když ještě vláda ani nerozhodla, co s tím chce udělat. Je tady jen jakési stanovisko pana ministra obrany, ale neexistuje žádné závazné stanovisko vlády,“ prohlásil středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Plzeňský hejtman Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že budou jednání mezi starosty a kraji přerušena do té doby, než vláda kvůli Brdům přijme konkrétní usnesení. „Pokud vláda řekne, že myslí tento projekt vážně, tak budeme velmi intenzivně vyjednávat,“ dodal Chovanec.

Výsledkem jednání hejtmanů a starostů těchto dvou krajů je memorandum, které dostane vláda a ministerstva obrany, vnitra a financí. Oba kraje jsou slovy středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) připraveny se o oblast postarat tak, aby nebyla narušena příroda v oblasti újezdu. „Pokud armáda skutečně prostor opustí, tak chceme, aby přešel do majetku kraje a byla zde vyhlášena chráněná krajinná oblast, nebo nějaké jiné území s vysokou ochranou přírody. Oblast může být využita pro citlivou turistiku, zvláště cykloturistiku, naopak neradi bychom tam viděli jakékoliv developerské projekty,“ uvedl Rath.

Dalším požadavkem je, aby armáda území vyčistila od munice a další ekologické zátěže předtím, než ho předá obcím. „To odstranění bude stát podle mého odhadu řádově miliardu korun a to je věc, která se určitě musí řešit,“ je přesvědčen Chovanec.

Hejtman Rath není příznivcem odchodu armády, postoj ministra Vondry ale chápe. „Tak je to samozřejmě pro místní obyvatele nepříjemné. Ale ten útlumový proces tam zřejmě probíhá už několik let. Pokud je tam dělostřelecké vojsko a to nemá čím střílet, tak je nesmysl je tam udržovat donekonečna,“ uvědomuje si Rath.

Ministerstvo obrany na jaře oznámilo, že plánuje málo využívaný prostor Brd opustit do roku 2015. Chovanec však tento rok označil spíše za „zbožné přání“ nežli reálný termín odchodu armády. Přes záměr zrušit nejstarší vojenský újezd v zemi vojáci zdůrazňují, že dělostřelecká posádka v Jincích, která v Brdech cvičí, je perspektivní a zůstane zachována.

Vojenský újezd Jince neboli Brdy je třetí největší v Česku. Podle původních plánů USA tu měl být umístěn protiraketový radar, z toho ale sešlo. Rozloha prostoru Brdy je 260 kilometrů čtverečních. Z toho 90 procent tvoří lesní porosty, zbytek využívá armáda. Na území je specializovaná dělostřelecká, tanková, protitanková a letecká střelnice. Už několik let ji využívají rovněž vojáci členských zemí NATO v rámci cvičení Létající nosorožec.