Astronaut Feustel má svou planetku. Díky Čechům

České Budějovice - Jedna z planetek, která obíhá kolem Slunce, se jmenuje Feustel. Hvězdáři z observatoře Kleť u Českých Budějovic ji pojmenovali po americkém astronautovi, který byl letos členem posádky raketoplánu Endeavour a do vesmíru si vzal i plyšového Krtka. Andrew Feustel dnes navštívil České Budějovice a při té příležitosti se o existenci planetky dozvěděl od ředitelky tamní hvězdárny a planetária Jany Tiché. Svou planetku má i tvůrce Krtečka - Zdeněk Miler. Ani jednu planetku ale lidské oko spatřit nemůže - na to je potřeba hvězdářský dalekohled. Andrew Feustel a jeho manželka byli včera hosty speciálu ČT24 Česká stopa ve vesmíru. Záznam k vidění zde.

„Je to pěkný dárek a příjemné překvapení. Díky tomu, že je ve sluneční soustavě, není vyloučeno, že se na ni podívám,“ řekl Feustel, když si prohlížel snímek s dráhou planetky, která nyní nese jeho jmého. Nachází se v prstenci mezi drahami Marsu a Jupiteru. Kolem Slunce oběhne jednou za 3,88 roku a dosahuje rozměru zhruba dva kilometry. „Díky tomu, že jste planetku pojmenovali po mém příjmení, ji budou moct v budoucnu zdědit i moji synové,“ uvedl s úsměvem Feustel, který je od 29. července na návštěvě Česka.

Hvězdárna na Kleti objevila už více než devět stovek dosud neznámých planet i planetek. Podle Tiché si Andrew Feustel zaslouží, aby jedna z nich měla jeho jméno. „Planetky tradičně dostávají jméno po významných osobnostech,“ řekla. Feustel sice o existence planetky neměl dosud tušení, o observatoři v Kleti ale ano. Tamní hvězdáři totiž spolupracují s NASA.

Andrew Feustel
Zdroj: ČT24

Feustel, jehož manželka Indira má české kořeny, se letos do vesmíru podíval podruhé ve svém životě, kdy byl členem posádky historicky předposledního letu amerického raketoplánu. Prý by se do vesmíru rád vrátil. „Bude ale záležet na tom, jak dlouho mi to žena bude tolerovat,“ zažertoval na adresu své manželky, jejíž matka pochází z Moravy.

Astronaut během svého desetidenního pobytu v Česku mimo jiné navštívil tvůrce Krtka, devadesátiletého Zdeňka Milera. Přijel za ním do Nové Vsi pod Pleší na Příbramsku, kde tvůrce nyní pobývá v Institutu onkologie a rehabilitace. Feustel pobude v Česku do 10. srpna, jeho návštěva obsahuje mimo jiné přednáškové turné po sedmi českých městech.

Milerova postavička se do vesmíru podívala poprvé v příběhu Krtek a raketa, který vznikl jako film v roce 1965, později jako kniha. Miler vytvořil námět, scénář, výtvarnou část filmů a sám snímek režíroval.

Pětačtyřicetiletého Feustela ocenila Akademie věd ČR medailí Za zásluhy o vědu, vzdělání a kulturu a za prosazování humanitních idejí. Před Feustelem ji dostali další astronauti s českými kořeny John Blaha a Eugene Cernan.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)