Čerpací stanici v Týništi zřejmě přepadl voják

Týniště nad Orlicí - Útočník, který minulou středu přepadl čerpací stanici v Týništi nad Orlicí, je sedmadvacetiletý voják Armády české republiky (AČR), slouží u útvaru v Jincích. Navíc ho kvůli násilné trestné činnosti policisté vyšetřovali už před čtyřmi lety. Pokladnu odlehlé čerpací stanice v průmyslovém areálu v Týništi přepadl po půl desáté večer, těsně před koncem otevírací doby. Místo si předtím obhlédnul.

„Muž vtrhnul do objektu, na hlavě měl kuklu, šermoval nožem a vyhrožoval obsluze smrtí,“ popsala ve zkratce incident policejní mluvčí Alena Kanálková. Těsně před přepadením ale odevzdala pokladní tržbu, proto útočník získal jen něco přes pět tisíc korun. K trestnému činu se nepřiznal. „Dotyčný sloužil v armádě od roku 2006, působil na základní funkci v hodnosti svobodníka u vojenského útvaru v Jincích jako příslušník obsluhy děla,“ řekla pro ČT mluvčí Generálního štábu AČR Jana Růžičková.

Pro policisty není pachatel bydlící v Týništi neznámým. Vyšetřovali ho před čtyřmi roky už jako profesionálního vojáka. Podle policie se muž v minulosti několikrát dopustil násilné trestné činnosti, což bylo klasifikováno jako výtržnictví a ublížení na zdraví. „Pravděpodobně se armáda o jeho předchozí trestné činnosti dosud nedozvěděla,“ míní Zdeněk Hlaváček z rychnovské policie.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„Voják bude dočasně zproštěn výkonu služby až do pravomocného rozhodnutí soudu, pokud se obvinění prokáže, bude následovat jeho propuštění ze služebního poměru,“ ohlásila mluvčí Růžičková. Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou návrh státního zástupce zamítl a obviněného vojáka do vazby neposlal.