Obchvat odvedl auta z Velké Hleďsebe

Velká Hleďsebe (Chebsko) – Cesta po západočeské silnici I/21, která spojuje Cheb, Mariánské Lázně a dálnici D5, je nově rychlejší. Řidiči nemusí nadále zajíždět do Velké Hleďsebe, jejíž obchvat dnes silničáři otevřeli. Stavba přeložky dlouhé 2,6 kilometru trvala dva a půl roku a stála 400 milionů korun, většinu nákladů získá Ředitelství silnic a dálnic zpět z evropských fondů. Přesto silničáři zatím nevědí, kdy provedou v oblasti další investice a postaví potřebné obchvaty sousedních obcí Drmoul a Trstěnice, které rovněž leží na vytížené silnici I/21.

O stavbu obchvatu žádali obyvatelé Velké Hleďsebe déle než 30 let. Život v obci znepřijemňovala státní silnice už dlouho, situace se ještě zhoršila po otevření vysokorychlostních komunikací D5 a R6, jejichž nejzápadnější spojnicí hleďsebská spojnice je. Denně projíždělo centrem obce kolem pěti tisíc vozidel, zejména nákladních. „Těch se valilo přes obec opravdu hodně, teď sem v podstatě nezajede žádný, když pominu zásobování. Zvýší se tak výrazně komfort bydlení i bezpečnost lidí. Obchvat by si samozřejmě zasloužily i další obce na trase k dálnici,“ konstatoval po otevření obchvatu hleďsebský starosta Vítězslav Padevět.

Součástí zhruba dvouapůlkilometrového obchvatu je jedna mimoúrovňová křižovatka, která vznikla v místě, kde se přeložka napojuje na původní trasu silnice I/21 směrem k silnici R6. Umožňuje bezpečnější napojení provozu mířícího od Mariánských Lázní přes Velkou Hleďsebi na Cheb. Na obchvatu je také protihluková stěna v místě, kde se silnice nejvíce přibližuje obci.

Kvůli stavbě obchvatu bylo mimo provoz dříve hojně navštěvované koupaliště Riviera. Kdy se na něj lidé opět vrátí, není zatím jisté, uvedl jeho provozovatel Josef Čeřovský. Mohlo by to snad být v příštím roce.

Na obchvat teď čekají i dvě sousední obce Drmoul a Trstěnice. Obyvatelé Drmoulu jsou zoufalí, několikrát na protest proti intenzivnímu dopravnímu zatížení blokovali silnici. Starostka Vladislava Chalupková nevyloučila, že přijde další blokáda. Stát sice slíbil, že obchvat Drmoulu vznikne vzápětí po obchvatu Velké Hleďsebe, zatím se nic neděje. „Už se o žádném termínu nehovoří. Sice se nějaké pozemky vykupují, ovšem o stavbě nikdo nemluví,“ řekla starostka.