Některé vlaky u Jihlavy už jezdí, zbytek pojede v neděli

Jihlava – Železniční trať, která vede na jihozápad od Jihlavy do Okříšek, je venku z nejhoršího. Včera skončila týdenní mimořádná výluka, kterou si vyžádala nehoda historického vlaku. Až do neděle budou vlaky jezdit pouze v okrajových částech dne, až do neděle budou práce pokračovat mezi 8 a 16 hodinou. Tehdy budou muset cestující ještě přestupovat do náhradních autobusů. Škoda, kterou vykolejený vlak způsobil, činí asi 5 milionů korun. Správa železniční dopravní cesty zřejmě bude požadovat úhradu škody od Českých drah, kterým havarovaná souprava patří.

Když minulý pátek na zhlaví jihlavského nádraží vykolejila souprava historického vlaku, která mířila na víkendovou slavnost do Slavonic, nikdo netušil, že vznikla škoda, jejíž náprava potrvá déle než týden. Podle prvních odhadů měla být trať z Jihlavy na Okříšky sjízdná ještě v pátek večer, později předpokládala železniční správa, že opravy dokončí během víkendu.

Hlavní práce ale nakonec skončily až včera, trať přitom ještě není zcela v pořádku, osmihodinové výluky proto budou probíhat každý den až do neděle. Jeden vůz historické soupravy totiž vypadl z kolejí už u Okříšek. „Došlo k poškození celkem 16 tisíc upevňovadel, tisíce svěrek a 2 tisíc šroubů. Poškozené jsou také panely přejezdů a jedna výhybka ve stanici Jihlava,“ shrnul konečný seznam škod mluvčí Správy železniční dopravní cesty Tomáš Drvota.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zhruba pětimilionovou škodu budou muset zřejmě zaplatit Čeké dráhy jako majitel vykolejeného vlaku. Nehoda totiž zřejmě byla důsledkem poruchy na vagonu. „Šetření není ještě uzavřeno, ale dá se to předpokládat,“ přiznala krajská ředitelka ČD Lenka Horáková. I kdyby nakonec dráhy opravu trati zaplatit nemusely, budou se muset vypořádat s velkou škodou, která vznikla na soupravě předválečných vagonů a unikátní parní lokomotivě z roku 1930.

Krátkodobé výluky, které budou probíhat do neděle, se dotknou rychlíků na lince Brno – České Budějovice, které jsou nahrazeny autobusem mezi Okříšky a Jihlavou, a regionálních vlaků, které nejezdí mezi stanicí Luka u Jihlavy a Jihlavou. Kvůli nasazení náhradních autobusů vznikají zpoždění i několika desítek minut.