Fanoušci Baníku míří do Olomouce

Olomouc – Olomouc zažije policejní manévry. Do města totiž přijíždějí fanoušci Baníku Ostrava. Pořadatelé nevylučují, že na Andrův stadion zamíří společně s tvrdým jádrem i příznivci klubu z Polska. Tomu budou odpovídat bezpečnostní opatření. V ulicích se objeví policisté se psy, na koních a v pohotovosti bude také policejní vrtulník. Právě přísná bezpečnostní opatření přitom v poslední době pomáhají držet fanoušky Baníku na uzdě. Do Olomouce by jich měly dorazit jen asi tři stovky. Menší zájem o vstupenky připisují zástupci Sigmy také tomu, že se ostravskému klubu v poslední době příliš nedaří.

Fanoušci Baníku – postrach tribun zřejmě na každém stadionu, na který přijedou své mužstvo podpořit. Například v Opavě je v minulosti dělily od trávníku vysoké mříže. Letitá rivalita provází také souboj s olomouckou Sigmou. Tento zápas označují pořadatelé i policisté jednoznačně jako rizikový. „Chtějí dělat výtržnosti na stadionu, ničit stadion. U Baníku Ostrava je to riziko vždycky největší,“ potvrdil bezpečnostní referent SK Sigma Olomouc Milan Zapletal.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Aby vyhověla nařízením, musela Sigma zvětšit prostor pro diváky hostů. Ten má představovat pět procent z celkové kapacity stadionu. Klub měl jedinou možnost – stávající sektor musel rozšířit směrem k části pro domácí fanoušky. Oba kotle od sebe dělí nové zdvojené oplocení. Případné nebezpečí navíc chtějí Olomoučtí snížit tím, že vstupenky na zápas prodávají na jméno.

„Je to pro nás jeden z mála nástrojů, jak aspoň eliminovat to největší riziko,“ uvedl Milan Zapletal. Většina fanoušků by do Olomouce měla dorazit vlakem. České dráhy proto posílily spoje. Příznivci ostravského klubu se pak pod dozorem policistů vydají po už tradiční trase přes Masarykovu třídu a dále přes ulice Husova, Komenského, Dobrovského, Na Střelnici až na Andrův stadion.

Po utkání je policie doprovodí zase zpět na nádraží. „Nasazeni budou policisté služby pořádkové, dopravní i kriminální policie,“ řekla tisková mluvčí Policie ČR Olomouc Jitka Dolejšová.