Nejvíce návštěvníků v zemi zaznamenala pražská zoo

Praha - Pražská zoo se loni stala podle průzkumu agentury CzechTourism absolutní jedničkou v návštěvnosti turistických cílů v Česku, když ji navštívilo 1,18 milionu lidí. První tři místa nedoznala proti roku 2009 změn. Druhý byl těsně Pražský hrad s 1,12 milionu návštěvníků, na třetím místě skončil Aquapalace Praha, kam se loni vypravilo zhruba 805 000 lidí.

Agentura při průzkumu vychází z počtu prodaných lístků nebo z údajů, které ji poskytnou různé elektronické sčítače. „Musíme to tak dělat, abychom měli mezi jednotlivými turistickými cíli srovnání. Například Správa Pražského hradu dopočítává další návštěvníky, kteří ale jdou jen do míst, kde neplatí vstupné, pomocí dalších koeficientů. To my nemůžeme použít,“ uvedla mluvčí agentury Alice Dvořáková.

Podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury je po započítání neplatících návštěvníků nejoblíbenější destinací právě pražská dominanta.

Tomio Okamura: „Nejnavštěvovanějším objektem v ČR je dlouhodobě s obrovským náskokem Pražský hrad, který jen loni navštívilo 5,67 milionu návštěvníků, z toho bylo 1,12 milionu do placených objektů.“

V dalším pořadí se už s agenturou CzechTourism shoduje. Proti roku 2009 se mezi první pětku nejvíce navštěvovaných turistických atraktivit zařadilo na čtvrté místo také Židovské muzeum v Praze. Žebříček pěti nejnavštěvovanějších uzavřelo Národní muzeum.

Díky špatnému počasí mají památky šanci na rekord

Z první pětky vypadlo liberecké Centrum Babylon. „V roce 2010 byl počet návštěvníků přibližně stejný jako v roce 2009. V letošním roce máme mnohem optimističtější zprávy. Vlivem nepříliš letního počasí a díky vysokému počtu příjezdů zahraničních turistů očekáváme na řadě turistických cílů návštěvnost blížící se rekordu,“ řekl ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Nejvíce návštěvníků přibylo právě v Aquapalace Praha, kde zaznamenali asi o 45 000.

Rekonstrukcí nedávno prošla také fasáda Lednického zámku
Zdroj: ČT24

V kategorii hradů a zámků byl po Pražském hradu stejně jako v roce 2009 nejvíce úspěšný zámek Lednice s 325 000 návštěvníky. V kategorii technická památka byla mezi turisty nejoblíbenější Petřínská rozhledna. Navštívilo ji 354 000 hostů, zhruba 30 000 více než v předchozím roce.

Z přírodních památek navštěvovali turisté nejvíce Punkevní jeskyně a Macochu. V kategorii Zoo byla největším skokanem celkově druhá Zoo Plzeň, když proti roku 2009 přeskočila Zoologickou zahradu ve Dvoře Králové a Zoologickou zahradu Zlín.