Prahou bez matrjošek, ušanek a dealerů

Praha – V Česku startuje projekt pro mladé cestovatele a turisty pod názvem USE-IT Prague, který se snaží zprostředkovat poznání města tak, jak ho znají místní obyvatelé. Po vzoru dalších evropských měst vytvořila parta mladých lidí unikátní mapu Prahy, na té varuje před zprofanovanými turistickými cíli a nabízí alternativní tipy k návštěvě restaurací, barů i vycházkových tras přímo od místních. Stejně jako v zahraničí, také v Česku by měly postupně vznikat průvodce dalšími městy, už nyní se pracuje na brněnském.

„Tato mapa má sloužit jako takový kamarád, kterého v daném městě nemáte a který vám doporučí doopravdy místa, na něž chodí on sám,“ přibližuje podstatu nápadu organizátorka USE-IT Prague Eva Procházková. V průvodci se třeba píše, že matrjošky a ušanky jsou symbolem Ruska, ať je návštěvníci nekupují v české metropoli, nebo varuje před narkomany na Václavském náměstí či zloději ve směnárnách v centru města.

Za místo nejkrásnějšího výhledu na Pražský hrad označili Pražané Riegrovy sady. Než se ale kochající se turista uvelebí do trávy, měl by si dobře prohlédnout místo, kam usedá. Dalším upozorněním neformálního průvodce je totiž varování před psími exkrementy. Vedle vykřičníků ale nabízí také hodně doporučení, třeba kam zajít na koncert nebo kde si dát skutečně chutné pivo za přijatelnou cenu. Namísto předražených restaurací průvodce představuje osvědčené tipy, nejlepší zmrzlinu prý koupíte v pasáži u Františkánské zahrady.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Projekt USE-IT není novinkou české metropole, ale funguje po celé Evropě. První taková mapa vznikla už v 70. letech v Kodani, později se připojil třeba Brusel, Drážďany, Varšava nebo Turín. Za vznikem pražské mapy stojí původně osm lidí, kteří spolu se svými známými dali dohromady svoje tipy. „Vytvořili jsme databázi svých skutečně různorodých kamarádů. Jsou mezi nimi lidé, kteří poslouchají různé hudební žánry, někteří jsou architekti, někteří přírodovědci,“ tvrdí jedna z organizátorek USE-IT Prague Kamila Kačmáčková.