Historický hotel na Klínovci je v žalostném stavu

Klínovec – Jednou z chátrajících památek v Karlovarském kraji je historický hotel na vrcholu Klínovce. Lidé v okolí se nyní obávají, aby stavbu nepotkal stejný osud jako nedávno Petrovu boudu v Krkonoších. Střecha opuštěného horského hotelu je poškozená – řádili tam zloději kovů. Město Boží Dar, které je nyní majitelem objektu, musí rozhodnout, co teď bude s památkově chráněným hotelem dál. Zda je s ním konec nebo zda ještě existuje šance, jak památku zachránit.

Stav hotelu je skutečně žalostný. Uvnitř je vlhko, do konstrukce zatéká, padají omítky i stropní obklady. Budovy jsou opuštěné od roku 2004, kdy odsud odešla poslední firma, která zde provozovala hotel a restauraci. Nový vlastník, kterým se stalo město Boží Dar, zahájil sice opravy, ale po odkrytí dřevěných obkladů i betonového pláště se musely práce zastavit. Sto let starý hotel byl totiž původně určený pouze pro letní provoz. Chyběla izolace a drsné zimní podmínky vážně narušily celou konstrukci. Opuštěný hotel je teď navíc cílem zlodějů kovů, poslední případ se stal včera v noci.

Pět mužů strhávalo ze střechy hotelu měděnou krytinu, jeden z nich se předtím dokonce propadl z asi dvoumetrové výšky. Skupinku zlodějů vyrušili policisté, kteří přijeli na běžnou kontrolu. „Začali je pronásledovat společně se psovodem a podařilo se jim je zadržet. Způsobená škoda přesáhla 70 tisíc korun,“ uvedl mluvčí Policie ČR Karlovarského kraje Pavel Valenta. Zloději kovů kradli na Klínovci už potřetí za šest let, kdy hotel vlastní město Boží Dar. Radnice památku koupila, aby jí zachránila. „Nabízí se příměr, že by Klínovec mohl skončit jako Petrova bouda, která dopadla neslavně. My doufáme, že k tomu nedojde,“ prohlásil starosta Božího Daru Jan Horník (nez.)

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Do špatného stavu hotel přivedly firmy, které ho koupily od státu v devadesátých letech. Nikdy však neinvestovaly do jeho oprav. „Nechápali jsme, jak se v tom vůbec mohla provozovat nějaká restaurační a ubytovací činnost. Bylo to v naprosto dezolátním stavu,“ dodal Jan Horník. Přesto však ani jeden z předchozích majitelů nebyl za devastaci památky potrestán. Úřady jim neuložily pokutu a nikdy s nimi nezahájily správní řízení. „Památkový zákon poskytuje možnost vydat rozhodnutí o opatření, které pouze v nejnutnějších případech nařídí, aby se vlastník postaral o to, aby nedocházelo k další degradaci,“ vysvětlila Monika Toušová z Odboru majetku a památkové péče MÚ Ostrov. Zástupci ostrovského odboru památkové péče ani Národního památkového ústavu nedokázali České televizi vysvětlit, proč včas nezasáhli a nebyli ve svých postupech razantní.

Město Boží Dar by nejraději hotel zbouralo a postavilo jeho repliku, to ale památkáři nejspíš nebudou chtít dovolit. Uvažuje se proto rekonstrukci pouze nejcennější části objektu a moderní dostavbě. Náklady se odhadují na 250 milionů korun a Boží Dar je hodlá získat z evropských a národních dotací.