Sběrači kovů berou ve Slezsku vše, i co je přibetonované

Ostrava - Významné památníky a pomníky na severu Moravy a ve Slezsku jsou stále častěji terčem zlodějů. S nájezdy sběračů kovů se potýká nově i Háj ve Slezsku. Ten přišel hned o několik uměleckých děl, škody jdou přitom do statisíců korun. Památníky navíc většinou pojištěné nejsou, a pokud ano, tak proti vandalismu a nikoli krádeži. Zbylé kovové prvky proto obec preventivně odstranila a nahradí je plastovými replikami.

Z Ostré Hůrky si sběrači odnesli stopadesátikilovou pamětní desku a orlici, která visela sedm metrů nad zemí. Došlo i na památník Petra Bezruče a Vladislava Vančury. Ze sousední obce Děhylov z místního pomníku zase zmizela bysta Masaryka. Před necelým rokem byl postižený i zborovský památník v Ostravě. Bronzové desky už nahradily plastové imitace.

Sama ostravská radnice před několika týdny přišla o své měděné okapy a parapety. Bronzovou sochu Ikara pravděpodobně ochránila jen její sedmitunová váha. Sedmiramenný svícen ostravského památníku Židů transportovaných do Niska už bohužel tak těžký nebyl a zmizel z frekventované pěší zóny v centru města. „Aktuálně řešíme možné způsoby renovace památníku. Je však téměř jisté, že reliéf sedmiramenného svícnu na památníku ostravských Židů již pro příště kovový nebude,“ potvrzuje nahrazování bronzových artefaktů Alena Ševčíková z židovské obce v Ostravě. A to navzdory tomu, že plastová náhražka už nemá takový význam a hodnotu jako původní originál.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Dopátrat se pachatelů je téměř nemožné. „Je velmi složité zjistit konkrétní dobu, kdy došlo ke skutku. I tak ale hledáme svědky či jakékoliv bližší informace, které k pachatelům mohou vést,“ uvedla ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Primátor Opavy Dalibor Halátek začal v této souvislosti vyzývat k větší regulaci sběren, které většinou přijímají cokoli.