Tradice betlemářství se v Třešti udržuje

Třešť (Vysočina) – Tradici vánočních betlémů založil v roce 1223 Svatý František z Assisi. Stavění betlémů patřilo k nejrozšířenějšímu zvyku až do 19. století, kdy betlémy začal vytlačovat nový symbol Vánoc: vánoční stromek. Tradice však v některých místech zůstávají, a to i díky lidem, jako je Evžen Hamták z Třeště na Vysočině. Betlémy nejen staví, ale také vyřezává.

Ze špalíku dřeva vznikne figurka sv. Josefa. Lidovému řezbáři Evženu Hamtákovi přirostla řezbařina k srdci před 15 lety, přišel k tomu náhodou a dnes patří mezi nejlepší. „Říkají, že když jednou člověk začne něco vyřezávat, je to trochu jako droga,“ uvedl Evžen Hamták. Všechno začíná u malého lipového špalíku. Dřevo musí být dobře odpočinuté a pak už stačí udělat si hrubý tvar, třeba za pomoci svěráku, zbytek už záleží na šikovných rukách. „Nevím proč, ale kdysi jsem začal dělat ty figurky od nohou. Udělám tedy prvně nohy a pak teprve zbytek figurky,“ vysvětlil řezbář.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Náměty na postavičky čerpá mistr z knížek a nebo starých filmových seriálů. Doteď má schovanou první vyřezávanou figurku, ale k chlubení prý moc není. Nejtěžší je zachytit u postavičky pohyb. „Ta figurka se podle náročnosti pohybu vyřezává 5 až 12 hodin. Hlavně to chce trpělivost a čas,“ dodal pan Hamták. Evžen Hamták nejčastěji a nejraději vyřezává betlémy – příbytky a do nich svaté, darovníky a zvířata. Jeho díla mají slavní i obyčejní lidé. „Dělám spíš takové stolní betlémky, kdy si lidé udělají radost na Vánoce a dají si je pod stromeček,“ chlubí se řezbář. Betlém mají Hamtákovi doma celoročně, považují ho za poklad. Už kvůli tomu, že prošel několika generacemi: „Figurky jsou kolem 110 let a chaloupky tak asi 90,“ potvrdil pan Hamták.

Aby se ze záliby nestala nuda, zkouší mistr řemesla vyřezat i jiné figurky. Třeba originální šachy a hned několik druhů. Výjimkou nejsou v poslední době loutky ze dřeva, přírodní i malované. „Neřekne, co z toho bude a já pak koukám. Něco tady leželo a já si pomyslela, co to je tady za boty? Byly z toho hlavy draka,“ doplnila paní Hana Hamtáková a Evžen Hamták podotkl: „V loutkovém divadle měli jednohlavého draka, tak jsem vyřezal tříhlavého.“

Právě teď dokončuje Evžen Hamták betlém, který bude o vánocích vystavený v Praze. Sám ale říká, že betlemářství jako součást lidové tvořivosti je vlastně kolektivní záležitost, která má díky zdokonalování a soutěživosti šanci na přežití. Pan Hamták patří mezi osm lidových řezbářů v Třešti, kteří se snaží udržet tradici. Při každoročním dřevořezání vznikají třeba sochy v nadživotní velikosti.