Porodila doma, záchranáři ji přinutili jet do nemocnice. Teď chce odškodné

Brno - Brněnský krajský soud dnes začal projednávat žalobu ženy na záchrannou službu. Žena tvrdí, že ji záchranáři loni po překotném domácím porodu donutili jet i s novorozencem do nemocnice, ačkoli oba byli v pořádku. Když nechtěla jet hned, přivolali na ni policii. Žena žádá pro sebe a syna omluvu a 200 000 korun. Soudce Michal Ryška dnes vyzval strany ke smíru. Záchranáři omluvu i zaplacení odškodnění odmítli. Tvrdí, že nechybovali a že kdyby dítě neodvezli do nemocnice, mohlo dojít k tragédii.

Porod trval 20 minut, takže žena nestihla odjet do nemocnice. Když po narození syna zavolala záchranáře, aby přestřihli a ošetřili pupeční šňůru a zkontrolovali chlapcův zdravotní stav, přinutili ji prý proti její vůli i s chlapcem odjet. Údajně nesouhlasili s jejím návrhem, že do nemocnice odcestuje sama ráno, až se umyje od krve a oblékne.

Právní zástupce záchranářů dnes u soudu uvedl, že žena k převozu do nemocnice dala souhlas, byť připustil vyhrocenou komunikaci. Dodal, že lékaři jednali v zájmu dítěte. Jelikož mimo tělo matky a bez přestřihnuté pupeční šňůry bylo asi hodinu, mohlo prý přes pupeční šňůru ztratit krev. Podle žaloby přitom lékař-záchranář po prohlídce dítěte, která se dělá až po přestřižení pupeční šňůry, zhodnotil stav novorozence jako výborný. Matka má za to, že kvůli zásahu záchranářů dítě skončilo podchlazené. Podle záchranné služby je však sanitka vytopená na 36 stupňů a dítě se muselo podchladit kvůli špatné péči matky. „Záchranná služba zásadně stojí za postupem zasahujícího týmu, dítě bylo v ohrožení života,“ uvedl mluvčí záchranky Barbora Zuchová.

Sanitka záchranné služby Jihomoravského kraje
Zdroj: ČT24

Zuzana Candigliota z Ligy lidských práv, která ženu u soudu zastupuje, to dnes odmítla. Matka prý rodila své třetí dítě, takže byla zkušená. Kvůli konfliktu se záchranáři však mohla novorozeněti věnovat méně péče. Navíc přivolaná policie trvala na otevřených dveřích od bytu, aby se uvnitř žena s partnerem nezamkli. Dítě navíc bylo třeba nést přes pavlač do sanitky a odtud do nemocnice. Kvůli podchlazení dítě v porodnici skončilo v inkubátoru. I s matkou bylo v porodnici tři dny.

Při pokusu o smír Candigliota zdůraznila, že se žena se záchranáři chtěla vyrovnat mimosoudně, požadovala tehdy pouze omluvu. Dostalo se jí však prý arogantní odpovědi a obvinění, že zavinila pozdější smrt lékaře záchranné služby. „Za sebe mohu říci, že nevím o žádném nestandardním dopisu, v němž by byla dotyčná žena jakkoliv a z čehokoliv obviněna, naši korepsondenci má k dispozici soud,“ prohlásil náměstek Záchranné služby Jihomoravského kraje Rudolf Zvolánek. Pokud jde o lékaře, který u případu zasahoval, ten skutečně několik dní po incidentu, s nímž se během své pětadvacetileté praxe nesetkal, zemřel. Lékaři ze záchranky se však k jeho úmrtí nechtějí vyjadřovat. Soudce tedy k příštímu soudnímu jednání předvolal alespoň jeho dva spolupracovníky ze zasahujícího týmu a také otce dítěte, který u porodu byl.