V Českých Budějovicích odstartoval vodácký maraton

České Budějovice - Třídenní vodácký maraton dnes začal v Českých Budějovicích. Padesátku závodníků čeká tříetapový 180 kilometrů dlouhý závod končící v Praze. Účastní se ho jak amatérští kanoisté, tak i čeští mistři světa. Nejmladšímu závodníkovi je 18 let, nejstaršímu 65. Dnes se jede prvních 70 kilometrů trati, a to z Českých Budějovic na Zvíkov. Závod pokračuje v sobotu na Slapy a skončí v neděli v Praze.

Poprvé se jel Vltavský maraton v roce 1922. Tehdy jako jednoetapový, prakticky bez přestávky. Tradici závodu přerušila na konci 50. let stavba Vltavské kaskády. Svého času byl tento vodácký závod největším v zemi. Možná i proto na start přilákal například několikanásobného mistra světa Jiřího Vrdlovce nebo Jonatana Šrámka, čerstvého bronzového medailistu z mistrovství světa juniorů ve sjezdu na divoké vodě.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

„Všichni kolem mě o tomto závodu vyprávěli, jak ho jezdili, když byli mladí. Bylo jasné, že pokud se závod obnoví, budu se ho snažit jet,“ řekl Vrdlovec. „Takhle dlouhý závod jsem nikdy nejel, protože většinou závodím tak na 16 minutách,“ doplnil Šrámek. Podle účastníka závodu Pavla Šáry čeká každého během trati několik krizí, kdy si člověk sáhne úplně na dno.

Pořadatelé už teď plánují další ročník závodu, ten by se mohl jet opět nonstop.