V Ostravě opravují švédské tramvaje

Ostrava - Až ve Švédsku získala svou první velkou zahraniční zakázku ostravská městská společnost Ekova Elektrik. Rekonstruovat bude tramvaje pro druhé největší švédské město Göteborg. Desítky tramvají by měla ostravská společnost opravit do roku 2016. Celkem by jich mělo být téměř osmdesát.

Bývalé dílny ostravského dopravního podniku opraví v příštích pěti letech sedmdesát devět vozů za téměř sto sedmdesát milionů korun. „Soutěže se zúčastnily tři společnosti, jedna byla z Německa, druhá z Dánska a třetí Cegelec Praha. My se jako subdodavatel Cegelecu Praha na zakázce podílíme,“ vysvětluje obchodní ředitel Ekova Electric Jaroslav Theuer.

V současnosti pracují dělníci na třech švédských soupravách. Jedná se o vozy italské výroby z osmdesátých let. Firma plánuje, že ročně zmodernizuje asi patnáct tramvají. Oprava jedné z nich trvá dvanáct týdnů.

„Rekonstrukcí projde celý interiér, který se bude opravovat a lakovat, kromě toho se také vymění celé oplechování a ze středního článku se opraví spodek karoserie,“ upřesňuje předák Tomáš Otisk. Podle ředitele se jedná o velkou a náročnou zakázku. Náročnost spočívá i v převozu tramvají, které mají v Ostravě projít omlazovacím procesem. Vozy musí cestou do severomoravské metropole urazit bezmála 1500 kilometrů – po souši i trajektem přes moře do přístavu Rostock.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)