Brno i jeho okolí žijí Velkou cenou

Brno – Brněnský autodrom v těchto dnech žije nějvětší motoristickou událostí roku – motocyklovou Velkou cenou Brna. Do areálu zatím dorazila jen část fanoušků, hlavní nápor se čeká až zítra během závodů. Podle policie zatím na připravených parkovištích stojí zhruba šest tisíc aut a 2,5 tisíce motorek. Údaje o počtu návštěvníků chtějí ale pořadatelé zveřejnit až zítra po závodech. Všichni napjatě čekají, zda padne rekord z roku 2007, kdy během celého víkendu zavítalo na autodrom 245 tisíc lidí. Na nohou jsou proto organizátoři, policisté a napilno mají i místní podnikatelé.

Už v pátek zastavili policisté 14 řidičů, kteří řídili pod vlivem alkoholu. Také proto dnes na parkovištích a v kempech rozdávali strážníci nealkoholické pivo, ale také testry na alkohol. Navíc dnes v noci a ráno v Brně pršelo, policie proto zvažovala, že budou vozidla parkovat podle tzv. mokrého schématu, nakonec se ale počasí umoudřilo. 

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

V pátek a sobotu většinou do Brna míří zahraniční fanoušci, vlna těch českých se na jih Moravy teprve chystá. Toho pochopitelně využívají i místní podnikatelé, pro které znamená Velká cena Brna žně. V okolí autodromu vznikají provizorní kempy a občerstvení, často ale „lákají“ na mnohonásobně vyšší ceny než v jiných dnech. 

Kvůli zahraničním návštěvníkům přizpůsobili restauratéři i jídelní lístky, s obvyklou němčinou by totiž nevystačili. Podle provozovatelů kempů se do Brna sjíždí například stále víc Italů.