Ve Všechovicích sčítají škody po víkendových povodních

Přerov - Na Přerovsku lidé sčítají škody po víkendových bleskových povodních. Největší problémy lijáky způsobily obyvatelům obce Všechovic. Z místního potoka jindy o šířce půl metru se během několika minut stala šest metrů široká řeka. Přívalová vlna pak úplně vyplavila dvě domácnosti. Kromě Všechovic museli hasiči vyjíždět i do 4 okolních obcí. Silné lijáky zasáhly v sobotu i některé části Přerova.

Některé obyvatele zasáhly povodně za krátkou dobu již poněkolikáté. Domem rodiny Grešových se prohnala za poslední týden už druhá přívalová vlna. Místnosti, které měli od minulého deště již téměř vysušené, jim v sobotu večer znovu vyplavila voda, která přitekla z polí.

„Další škody vznikly na obecním majetku, hlavně na kanalizaci a také na sklepech,“ řekl starosta Všechovic Radovan Mikuš.

„Na místo ihned vyrazili profesionální, dobrovolní i drážní hasiči, čerpali vodu na několika místech, monitorovali stav řeky, ale také zasahovali v areálu Meopta,“ uvedl tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

„Nezaznamenali jsme žádné významné škody. Problém byl jen s kanalizací, která těžko zvládala nápor vody, a byly zatopené přerovské podjezdy,“ sdělil tiskový mluvčí města Přerova Bohuslav Přidal.

Vyklízení vytopeného domu
Zdroj: ČT24

Na dnešní večer jsou hlášeny další výrazné srážky. Měly by příjít už kolem druhé hodiny odpolední a pršet by pak mělo celou noc. Ostražití by měli být zejména lidé žijící poblíž menších toků.

„Bude především záležet na intenzitě a době trvání srážek. U přívalových srážek dochází k nárůstu povrchového odtoku a následně k rozvodnění drobných toků,“ říká ředitel olomouckého závodu Povodí Moravy David Fína.

Zatopené pole
Zdroj: ČT24

Během noci mohou padat i kroupy doprovázené nárazy větru. Český hydrometeorologický ústav proto vyhlásil výstrahu, která platí pro celou Moravu, Pardubický kraj a Vysočinu.