Slavonická trať je opravena, další musí následovat

Jihlava – Po vleklých „bojích“ mezi Drážní inspekcí a Správou železniční dopravní cesty prošla opravou železniční trať z Kostelce u Jihlavy do Slavonic. Inspektoři poukazovali tři roky na závady na kolejích, SŽDC se ale k opravě dlouho neměla. Drážní inspekce však správě nenechala vydechnout a přispěchala s požadavky na opravy i na dalších místech.

Drážní inspekce před opravou kostelecko-slavonické lokálky tvrdila, že jízda po ní může být nebezpečná. „Asi 75 závad bylo dlouhodobě neopravovaných,“ uvedl vrchní inspektor Josef Dvořák. Železniční správa dlouho nic nedělala ani s místem, kde nefungovalo odvodnění a násep byl podmáčen. Oprava nakonec po mnoha urgencích proběhla, ale k bezpečnému cestování po vedlejších tratích ji musí následovat další.

Před opravou ležely koleje ve vodě.
Zdroj: ČT24

Další nedostatky našla Drážní inspekce při kontrole známé trati Posázavského pacifiku z Čerčan do Ledče nad Sázavou. Tentokrát jde oproti popraskaným kolejnicím slavonické lokálky o drobnější potíže, přesto mohou být nebezpečné. Podle inspektorů jsou u trati přerostlé stromy a keře, přes které strojvedoucí dobře nevidí na návěstidla a přejezdy. Mezi pražci potom místy roste tráva. „Strojvedoucí si stěžují, že vlak špatně brzdí, nebo že kloužou kola při rozjíždění,“ přiblížil vrchní inspektor Dvořák.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Správa železniční dopravní cesty slibuje, že se několikaletý boj s drážními inspektory nebude opakovat a požadované opravy proběhnou co nejrychleji. „Nejkritičtější místa, která na síti jsou, budou opravena ještě v letošním roce,“ slíbil ředitel odboru kapacity dráhy SŽDC Miloš Houska. Správa investuje do konce roku do údržby tratí půl miliardy, podle Miloše Housky tak bude napravovat jejich podudržovanost v minulých letech.