Majitelé připravují odvoz trosek z vyhořelé Petrovy boudy

Vrchlabí – Majitelé zničené Petrovy boudy na hřebenech Krkonoš připravují odvoz ohořelých trosek z místa požáru. Úklid může začít už příští týden, požářiště by mělo být zabezpečeno do začátku letošní zimy. Po dnešním jednání s památkáři, zástupci Správy KRNAP a úřadů to uvedl jednatel společnosti Snowy Chalet Karel Janda. Z místa požáru by například měla zmizet zborcená plechová střecha a zbytky ohořelých dřevěných konstrukcí.

Požár Petrovky zaujal stovky lidí, kteří se na místo přicházejí podívat. Trosky jsou ale nestabilní a snadno by mohly někoho zranit. Úředníci proto majiteli nařídili úklid. „Nyní je potřeba vyklidit vnitřní části zbytků budov, aby se tam mohl dostat statik, který následně posoudí stav torza budovy. Poté budou následovat další jednání,“ řekl Karel Janda. Úklid ale nebude snadný. Bouda leží ve druhé zóně národního parku a přístupové cesty snesou jen omezenou zátěž. „Museli jsme kontaktovat polskou stranu, protože část cesty je polská. Řekli, že 'vétřieska' je schůdná – velká tatra asi ne,“ shrnul Janda.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Památkáři i nadále trvají na svém požadavku, aby na hřebenech Krkonoš na místě vyhořelé Petrovy boudy vznikla replika původního objektu, celý objekt totiž zůstává i nadále památkově chráněný. „Požadavky památkářů se budou odvíjet od posouzení torza stavby statikem, jsme ale připraveni i nadále jednat,“ doplnil spolumajitel. Podle památkáře Jiřího Balského se podobné rekonstrukce silně poničených bud v Krknonoších už několikrát podařily.

Petrova bouda shořela v pondělí 1. srpna, z celého komplexu tří objektů se podařilo zachránit pouze část obvodových stěn a trafostanici. Hasiči oznámili, že požár boudy pravděpodobně někdo úmyslně založil. Při ohledání sutin označil policejní pes čtyři místa, kde by mohly být chemické látky. Z označených míst policejní technici zajistili ohořelou suť, kterou zaslali na expertizy.   

Zničený interiér Petrovy boudy
Zdroj: ČT24

„Výsledky bychom měli mít k dispozici za týden, vyšetřování nadále pokračuje, spolupracujeme na něm také s polskými kolegy,“ uvedla mluvčí trutnovské policie Věra Krejčová. Podle ní policie v souvislosti s požárem Petrovy boudy neregistruje žádné trestní oznámení. 

Petrova bouda, která leží v nadmořské výšce 1288 metrů nad mořem, byla od roku 2008 pro turisty uzavřená. Objekt v posledních letech poškodilo vlhko a vandalové. Podle některých odborníků stavbě hrozilo kvůli špatnému technickému stavu zřícení.