VZP bere peníze brandýské nemocnici. Bude to likvidační, říká majitel

Brandýs na Labem - Nemocnice v Brandýse nad Labem dostane letos od Všeobecné zdravotní pojišťovny o 10 milionů korun míň. Podle jejích majitelů jde o likvidační krok, který s sebou ponese ohrožení kvality zdravotní péče. Soukromé zařízení totiž musí ještě splatit dvacetimilionový dluh z předchozích let, a protože je v insolvenčním řízení, nemůže si už vzít úvěr. Nemocnici provozuje společnost PP Hospitals, s níž krajský soud zahájil letos v únoru insolvenční řízení.

Brandýská nemocnice dostala v předchozích dvou letech od VZP víc peněz, než kolik výkonů nakonec provedla. Pojišťovna proto teď požaduje od zdravotnického zařízení téměř 20 milionů korun zpět a navíc na letošní rok zálohy o dalších 10 milionů snížila. „VZP se připojuje ke snaze zlikvidovat zdravotnické zařízení umělým vytvořením úpadku tak, aby byla zakryta trestná činnost, která zde probíhala po privatizaci 2007,“ tvrdí Petr Švikovský - jediný akcionář pražské společnosti Clear's Group, která společnost PP Hospitals loni na podzim koupila. Ředitel pobočky krajské VZP Pavel Pivrnec ale pro ČT jen konstatoval, že „došlo k porovnání poskytnutých záloh s příslušnou výkonností dané nemocnice a na základě toho k částečnému krácení měsíčních záloh ve výši asi 10 %.“

Noví majitelé koupili nemocnici i s téměř 100milionovým dluhem loni v říjnu. Zadali si audit, který začal odkrývat detaily hospodaření bývalých vlastníků. „Pan inženýr Vojtíšek od roku 2008 neplatil žádné faktury, platil pouze sám sobě a spřízněným osobám… Z této společnosti bylo vytunelováno 150 milionů,“ prohlásil Švikovský na tiskové konferenci. Nový vlastník tvrdí, že mu jeho předchůdce předložil falešné účetnictví. Ze stomilionového dluhu splatil zatím 40 milionů korun a nevyloučil, že odstoupí od kupní smlouvy.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Mluvčí Martina Vojtíška má vlastní verzi, podle níž jsou právě noví vlastníci těmi, kdo chtěli nemocnici vytunelovat. „Byla snaha ten majetek vyvést do prázdné schránky, a tím pádem nemít čím uspokojit věřitele. Tomu právě zabránilo podání na insolvenční rejstřík,“ prohlásil pro ČT Vojtíškův mluvčí Tomáš Cikrt. Kvůli účetnictví už nový majitel podal několik trestních oznámení, které středočeské státní zastupitelství předalo policii.