Koupaliště Rolava zaplavily toxické sinice

Karlovy Vary - Na koupališti Rolava v Karlových Varech se přemnožily toxické sinice. V kraji je to ale zatím jediná vodní plocha, kde hygienici varují před koupáním. Ostatní známá místa v regionu, jako jsou Jesenická přehrada u Chebu anebo vodní areál Michal u Sokolova, mají vodu bez závad.

Ve areálu Rolava je možné jezdit na inlinech, slézat cvičnou horolezeckou stěnu či hrát tenis. Slouží prostě čemukoliv jinému než tomu, proč sem veřejnost chodí především, tj. za osvěžením a koupáním. „Voda na Rolavě je nevhodná ke koupání, nedoporučujeme k užívání ani dětské brouzdaliště,“ potvrzuje Jateřina Jáglová z Krajské hygienické stanice. „V tuto chvíli kvalitu vody nemůžeme ovlivnit, protože vodní plocha patří rybářům,“ dodává ředitel společnosti KV City, která areál provozuje, Jaroslav Fujdiar.  

Rybáři mají možnost kvalitu vody na Rolavě zlepšit. Tím, že ji z větší části obmění z přítoku stejnojmenné říčky. Propláchnutí ovšem v současné době komplikují časté deště a bouřky. Napustit do koupacích zón vodu zkalenou by bujení sinic spíš podpořilo. U stavidel se čeká na lepší podmínky. „Za dva až tři dny by měla být voda v Rolavě natolik dobrá, aby koupání bylo možné,“ věří předseda ZO Českého svazu rybářů Michal Riško. 

Hygienici vidí jako hlavní problém černé výpusti splašků do přítoků ke koupališti a také fakt, že vodní plocha slouží jako chovný rybník. To s koupáním nejde moc dohromady. „Jednání o výměně vodních ploch jsou na dobré cestě. Rybáři jsou ochotni směnit s městem rybníky, které má město v majetku. Do konce roku by se to mělo uzavřít,“ říká Jaroslav Fujdiar. 

Město chce Rolavu převzít úplně bez ryb. V této souvislosti proto také chystá důkladnou inspekci všech odpadů do přítokové říčky.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)