Počasí žním nepřeje, hrozí ekonomické ztráty

Liberec - Zemědělci na severu Čech hlásí nejhorší sklizeň řepky za poslední roky. Sklidí zhruba polovinu toho, co v předchozích letech. Dokonce míň než vloni, kdy bojovali s povodněmi. Výnosy obilovin vypadají líp. Deštivé počasí posledních týdnů ale zemědělcům brání vyjet na pole, a to se odrazí na kvalitě ječmene a pšenice.

Zemědělci na severu Čech letos očekávají velmi špatné výnosy řepky. Na vině je počasí. Silné deště řepku na většině míst vymlátili dřív, než ji mohli zemědělci sklidit. Podle odhadů by se v celém kraji mělo sklidit něco málo přes čtrnáct tisíc tun řepky, což je zhruba o pětinu méně než vloni, kdy kraj postihly ničivé povodně. „Letošní výnosy jsou osmnáct metrických centů z hektaru, jindy jsou výnosy třicet pět až čtyřicet metrických centů z hektaru. Pro nás je to jednoznačně ekonomická ztráta,“ přiznává předseda představenstva Agro Bílá Jiří Sameš. 

Ani sklizeň obilí zatím ale zemědělce příliš netěší. Deště sice pšenici nebo ječmenu nevadí, je ale potřeba včas sklidit a v tom je problém. Půda je promáčená, takže zemědělci s těžkými stoji na pole nemůžou. A to se odrazí na kvalitě obilí. „Už teď to vypadá katastrofálně, protože obilí je zralé a začíná prorůstat,“ upozorňuje Jiří Teplý z Agrární komory Liberec. 

Na Liberecku je zatím sklizeno asi sedmdesát procent obilí. U řepky zbývá sklidit poslední jednotlivá pole. „V těchto dnech se úročí všechna práce, kterou jsme do toho dali, i peníze. Když nám příroda neumožní sklidit, tak je to špatné,“ připomíná Jiří Sameš. 

Nyní zemědělcům počasí přeje. Na příští týden slibuje předpověď sucho a slunečno. Pokud se vyplní, chtějí zemědělci sklidit i zbytek úrody.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)