Hrošík z pražské zoo dostal jméno Váleček

Praha - Mládě hrocha obojživelného, které se narodilo v červnu v pražské zoo, dostalo jméno Váleček. Mládě dnes příznačně pokřtil herec Marek Eben a věnoval mu hlávku zelí. O jménu hlasovali lidé na internetu a ošetřovatelé pak vybírali z trojice Váleček, Oliver a Kubík. Váleček se má čile k světu a návštěvníci zoo ho mohou vidět ve výběhu i s jeho mámou Maruškou.

Válečkovi jsou dva měsíce a už je mediální hvězdou. Jeho fotka na billboardech láká lidi k návštěvě zoo. „Když jsme po jeho narození dali jeho fotografie na Facebook, tak bylo po několik minutách zjevné, že to jsou nejúspěšnější fotky, jaké jsme tam kdy dali,“ řekl dnes ředitel zoo Miroslav Bobek. „Já jsem tím filmovým jménem trochu trpěl, ale k hrochovi se to myslím velmi dobře hodí - a ono mu to bude jedno,“ vzpomněl si na svou roli v seriálu Kamarádi Marek Eben.

Maruška přivedla na svět už čtyři mláďata, úspěšně se zatím ale podařilo odchovat jen Tomíka, který se narodil před pěti lety. Dvě předešlá mláďata zemřela. U mladých hroších matek, které nevyrůstají ve větších skupinách jako ve volné přírodě, je podle chovatelů běžné, že první a druhý porod nedopadne úspěšně. Nemohou se totiž poučit od starších samic.

Matka Maruška se narodila v prosinci roku 1999 v zoologické zahradě v Ostravě. V Praze žije od listopadu 2002. Otcem Válečka je sedmadvacetiletý Slávek, rodák z pražské zoo který se proslavil při katastrofálních povodních roku 2002. V pavilonu přežil záplavu na ochoze, kam ho velká voda vynesla. Pražská zoologická zahrada chová hrochy obojživelné od roku 1933. První mládě se podařilo úspěšně odchovat až v roce 1977.

Někdejší Váleček věnoval hrošíkovi hlávku zelí
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK
Reportáž Čestmíra Strakatého (zdroj: ČT24)