Zlínská zoo odchovala dva druhy vlhovců

Zlín – Zlínské zoologické zahradě se jako první podařilo odchovat dva druhy ptáků vlhovců, vlhovce zeleného a vlhovce žlutohřbetého. Jedná se o první odchov vlhovců nejen v historii lešenské zoo, ale i v historii českých a slovenských zoologických zahrad vůbec. Odchovy těchto ptáků v zoologických zahradách jsou totiž opravdovou vzácností.

Vlhovci hnízdí v nápadných závěsných hnízdech, která si splétají ze stébel. Stébla si upravují a vyrábí z listů či kmenů některých stromů, často například z kmenů banánovníků. „Některá z jejich hnízd bychom klidně mohli považovat za umělecká díla v ptačí říši. Jejich spletená hnízda jsou dokonale tvarovaná a zároveň pevná a funkční,“ uvádějí ošetřovatelé. Mládě vylétá z hnízda po několika týdnech od vylíhnutí. „Od rodičů je stále dobře k rozeznání a zkušené oko jej ve voliéře brzy najde,“ upozornili ošetřovatelé. 

Vlhovce zelené, kteří jsou typickými obyvateli pralesních oblastí jihoamerického kontinentu a patří zároveň k větším zástupcům této čeledi, chová lešenská zoo sedm let. Za tu dobu se někteří ptáci snažili hnízdit, k úspěšnému odchovu však nedošlo.

„Ptáci jsou v zahradě chováni jak po párech, tak také v menší skupině, ale největší aktivitu a chuť k hnízdění jsme pozorovali u jednoho z oddělených párů,“ napsali ošetřovatelé na webových stránkách zoo.

Vlhovce žlutohřbeté chová Lešná o poznání kratší dobu. Chovnou skupinu ošetřovatelé sestavili až v roce 2009. Na rozdíl od vlhovců zelených se tito ptáci cítí mnohem lépe ve větších skupinách, nikoliv jednotlivě po párech.  

Podle informací na webových stránkách zoologické zahrady se zatím vlhovce žlutohřbeté podařilo odchovat pouze ve dvou evropských zahradách, a to v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. V případě vlhovce zeleného ošetřovatelé vědí pouze o odchovu v holandské zahradě v Kerkrade.