Olomoucké řidiče trápí zastávky vídeňského typu

Olomouc - V olomouckých ulicích je nový dopravní prvek - zastávkový mys. Je součástí nových tramvajových zastávek u Výstaviště Flora, které jsou navrženy podle vídeňského vzoru. Cestující ale nevědí, jak se na nich chovat, a při jejich přejíždění zmatkují i řidiči. Zastávky vídeňského typu chce ale radnice použít i v budoucnu, například při stavbě nové trati v Zikově ulici.

Obnovený provoz ve Wolkerově ulici přichystal řidičům rébus, zda projet novou zastávkou přes zvýšený práh nebo po kolejích. „Je tam vyznačená bílá čára a je tam značka, že tam je hrb a přes ten se přejíždí,“ říká poblíž stojící policista. Řidičům to ale tak jasné nepřipadalo a jezdili, jak je napadlo. Zastávky vídeňského typu s nástupním mysem použili projektanti proto, že na klasický nástupní ostrůvek není ulice dostatečně široká.

„V řadě měst se to osvědčilo. Zvláště tam, kde je potřeba zpomalit vášně řidičů,“ vyjádřil se primátor Olomouce Martin Novotný.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Zastávkový mys kromě bezpečnosti přináší cestujícím i pohodlí. K tramvaji mají bezbariérový přístup přímo z chodníku. „Je určen k tomu, aby ho cestující využili bezprostředně před nástupem do tramvaje a aby ho urychleně opustili po výstupu z tramvaje,“ upozorňuje mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Magdaléna Kopřivová. A dodává, že jak řidiči, tak cestující MHD si na nový prvek v ulicích Olomouce budou muset zvyknout, protože jej radnice chce využít i na jiných místech.