Adoptujte panenku, zachráníte dítě

Bohumín – Občanské sdružení Maryška v Bohumíně se v těchto dnech podílí na realizaci nápadu, jak pomoci dětem z rozvojových zemí. V rámci projektu dětského fondu UNICEF šijí panenky, které pak mohou lidé adoptovat za minimální částku 600 korun. Peníze za panenky poslouží na celosvětovou očkovací kampaň.

„Každá panenka, která se vyrobí a adoptuje, resp. koupí, zajistí očkování proti šesti smrtelným nemocem pro jedno dítě – záškrt, spalničky, dětská obrna, tuberkuloza, černý kašel a tetanus,“ přiblížila smysl kampaně ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba. Popustit uzdu své fantazii a ušít si v bohumínském Salónu Maryška panenku může do pátku každý.  

Členka Občanského sdružení Maryška Alena Krobotová: „Dostáváme od lidí různé návrhy. Jeden takový kuriozní byl, že když vyrobíme Ženu za pultem, která má na hlavě ty vlasy ve formě květáku, určitě si ji koupí.“

Výroba panenek má ale svá daná pravidla. „Měly by být z odbouratelných materiálů, bez knoflíků, bez perliček, aby se případně dětem, pro které je panenka určená, něco nestalo,“ říká předsedkyně Občanského sdružení Maryška Kamila Smigová.

Projekt Panenka UNICEF není žádnou novinkou, vznikl už před třiadvaceti lety v Itálii. V České republice běží od roku 2002 a od té doby se k „adoptivním rodičům“ rozjely už tisíce panenek. „Jen v loňském roce jsme v projektu získali více než 1 200 000 korun,“ dodává Pavla Gomba. Vyrobené panenky nabídne bohumínské občanské sdružení na předvánoční aukci. Svou panenku si ale můžete adoptovat už teď třeba na internetových stránkách UNICEF.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)