Žižkův památník má novou tvář

Trocnov – Po necelých třech měsících otevírají v Trocnově historici Památník Jana Žižky. Expozice prošla mimo jiné technickou úpravou. Majitelem chátrajícího památníku se nově stal kraj, který převzetím areálu zabránil prodeji národní kulturní památky do soukromých rukou.

Patnáctihektarový areál, v němž se naposledy před 22 lety konaly mnohatisícové manifestace, nabízeli správci státního majetku postupně všem institucím. Nikdo ale o něj v posledním desetiletí neměl zájem. Jihočeské muzeum zřizované krajem převzalo správu památníku letos na jaře. Původní expozice vznikla v sedmdesátých letech minulého století a od té doby se výrazně nezměnila. „Za těch 30 let nebyla do památníku investována ani koruna,“ dodává ředitel Jihočeského muzea Pavel Šafr.

Historikové označili stav památníku za dezolátní a ihned zahájili rekonstrukci. Všechny dosud uskutečněné změny v rámci památníku mají spíše charakter základní údržby. Především musely být vyměněny podlahy, ze zdí musela zmizet plíseň. Výměnou prošlo osvětlení a porosty doznaly úprav. Exteriéry doplnily nové lavice a dřevěný plot. Náklady na základní rekonstrukci se pohybovaly kolem půl milionu korun.

Do dvou let tady vznikne nová expozice s interaktivními prvky. Budova poplužního dvora proto v současnosti nabízí pouze výstavu o Žižkově životě a jeho roli v husitském hnutí. Noví majitelé chystají další úpravy. Park otevřou cyklistům, pro školáky postaví na louce středověkou vesnici.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)