Neveřejné jednání rady odposlouchával někdo přes mobil

Milevsko – Radní města Milevska řeší podezření, že jeden z členů rady použil během neveřejného jednání svůj mobil za účelem odposlechu a přímo ze sálu tak zprostředkovával informace člověku, o jehož záležitosti se na radě mluvilo. Na pondělním jednání 27. června probírala rada mimo jiné i pronajímání kulturního domu. A právě jeden z nájemců se měl podle informací ČT veřejně zmínit, že průběh této konkrétní části jednání zná díky přímému přenosu přes mobilní telefon. Vše už prověřuje Okresní státní zastupitelství v Písku.

„Dva členové rady byli kontaktováni, v tuhle chvíli řeknu zdrojem, ke kterému máme velkou důvěru, a ten nás informoval o tom, že pravděpodobně část jednání červnové rady byla odposlouchávána,“ konstatoval pro ČT místostarosta Martin Třeštík (ČSSD). Údajný únik informací většinu radních znepokojuje. Milevská městská rada má sedm členů, čtyři zastupují sociální demokracii, tři jsou z ODS.

Radní Ivana Stráská (ČSSD) považuje za silný otřes důvěry, pokud někdo vůbec přikročí k takovým krokům, její kolega Zdeněk Herout z ODS si naopak za svými výroky stojí, i kdyby byly zveřejněny. Hodlá se držet závěrů, se kterými přijdou orgány činné v trestním řízení, naproti tomu radní Třeštík si je jist, že nikdo ze sociálních demokratů v radě nic takového neorganizoval.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Tajemník města na základě rozhodnutí radních podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Bylo velmi kusé, stručné a nekonkrétní, tak jsme si vyžádali jeho doplnění, včetně zaslání zápisu z rady,“ uvedl písecký státní zástupce Petr Cigánek. Okresní státní zastupitelství teď materiály prostuduje a rozhodne o dalším postupu.