Lidé v Bašce se dočkali nového mostu ještě před termínem

Baška - Baška na Frýdecko-Místecku oslavovala dokončení nového mostu přes řeku Ostravici. Konstrukci původního mostu poškodily povodně na jaře loňského roku a statici rozhodli most zbourat. Obec tak s okolními městy spojovala pouze lávka pro pěší. Nový most vyšel na 90 milionů korun. Stavební firma bude ještě několik dní pokračovat v drobných úpravách kolem mostu. První řidiči se po něm ale projedou už tento čtvrtek.

Přesně rok a tři měsíce čekali občané Bašky na nový most. Stavbařům se ho podařilo postavit v rekordně krátkém čase a měl by podle nich vydržet i pětisetletou vodu. „Ten most je dvoupólový a jediný pilíř stojí mimo proud řeky, stojí v místě, kde nebrání té povodňové situaci,“ řekl ředitel stavební firmy Michal Štefl.

Oslava dokončení stavby mostu
Zdroj: ČT24

„Stavba měla být hotova v prosinci tohoto roku, ale jsme moc rádi, že se to podařilo dokončit ještě před školním rokem,“ neskrývá radost starostka Bašky Irena Babicová. Velká voda zasáhla Bašku loni v květnu. Rozbouřená Ostravice podemlela pilíř mostu. Ten praskl a začal se nebezpečně prohýbat.

„Ta situace byla havarijní. Jeho oprava byla skoro nemožná,“ potvrdil Michal Štefl. Uzavření mostu se nejvíce dotklo místních lidí. Aby se autem dostali z jednoho břehu na druhý, museli počítat s několikakilometrovými objížďkami.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Stavbu provizorního mostu totiž kraj zamítl. „Rozhodnutí zrekonstruovat most bylo rozhodně lepší, než stavět tady provizorní most za 20 milionů. Těchto 20 milionů jsme použili na rekonstrukci jiného mostu,“ vyjádřil se hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.