Znojemský radní se vydával za spolupracovníka protikorupční policie

Znojmo - Radní Jiří Ludvík (nez.) je ve Znojmě známý tím, že společně s úřednicí Renatou Horákovou upozornil na korupční jednání bývalého tajemníka radnice Vladimíra Krejčíře. Kauza městem otřásla před rokem. Její vyšetřování sice ještě není u konce, ale Ludvík ve svém tažení proti korupci pokračuje. Tentokrát však podle vedení města zašel příliš daleko. Aby se dostal k důkazním materiálům, vydával se za agenta pověřeného protikorupční policií.

Koalice ve Znojmě řeší neobvyklé jednání radního Jiřího Ludvíka, kterého se měl dopustit letos v únoru. „Pan magistr se nestandardním způsobem zajímal o informace na právním oddělení a na správě nemovitostí,“ uvedl starosta Znojma Zbyšek Kaššai (ČSSD).

„Pokud bych k získání těchto dokumentů jako radní neměl právo, na úřadě mě měli odmítnout. Oni jsou poučení, oni by měli vědět, co se smí,“ hájí se Ludvík. Aby materiály získal, údajně se vydával za spolupracovníka policie. Protikorupční policie ale odmítá, že by s radním Ludvíkem měla navázanou jakoukoliv spolupráci. Že mu úřednice kopie dokumentů vydala, svědčí podle Kaššaie nejspíš o tom, že téma korupce je ve Znojmě stále velice citlivé, čehož Ludvík zneužil. 

Vyjádření radního Jiřího Ludvíka (zdroj: ČT24)

„Materiály jsem si vyžádal pro vlastní potřebu a až poté je předal policii,“ uvedl radní. „Ze zkušeností totiž vím, že kdybych na záležitost upozornil policii rovnou, všechny dokumenty by se z ničeho nic vypařily. Přesvědčil jsem se o tom už několikrát,“ tvrdí. „Za mého vedení se z radnice žádné materiály rozhodně neztratily. Vždy jsme policii vyhověli,“ popřel Kaššai.

Čemu přesně je Ludvík na stopě, se zatím neví

Jiří Ludvík se tak dostal k dokumentům s citlivými údaji o několika lidech, mezi nimi i šéfa znojemské policie. Jeho podnět skutečně odstartoval vyšetřování. „Záležitost zatím nemůžeme komentovat, jelikož vyšetřování teprve probíhá. Spis má státní zástupce,“ řekla mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová.

Vedení města chování Ludvíka pobouřilo. Radní tvrdí, že o svých aktivitách předem informoval také starostu, ten to ale popírá. „Už jen to přijít někam na úřad jako radní a požadovat takové informace není normální,“ domnívá se Kaššai.

Tajemník radnice si teď zadal zpracování právního rozboru Ludvíkova jednání vůči úředníkům. Chce odpověď na otázku, zda radní nespáchal například přečin přisvojení pravomoci úřadu. Ludvík navíc zvažuje své odstoupení z koalice.