České Budějovice pronajímají trolejbusovou linku

České Budějovice - Novou páteřní linku, po které příští rok začnou jezdit trolejbusy, nabízejí k pronájmu České Budějovice. Postup vedení města kritizuje opozice i cestující. Ve městě totiž funguje dopravní podnik. Podle radnice jde ale jen o formální výběr, linku by měl provozovat právě dopravní podnik. Neočekává, že by se do soutěže přihlásil jiný zájemce.

Po třináctikilometrové trase, která protíná historické centrum města a sídliště Máj, nyní jezdí autobusová linka číslo 1. Denně po ní projede čtyřicet vozů. „V pracovní dny přepraví linka zhruba pět až deset tisíc cestujících,“ upřesnil mluvčí budějovického dopravního podniku Radek Filip. Po klíčové spojnici začnou ve druhé polovině příštího roku jezdit trolejbusy. Vybraná firma už staví nové vedení. Práce přijdou na 46 milionů korun, většinu peněz získalo město z evropských dotací.

Na úřední desku vyvěsila radnice oznámení, že chce novou trolejbusovou dráhu pronajmout. A právě to nadzvedlo mnohé obyvatele města. „Považujeme to za velmi špatný vtip,“ říká Marie Paukejová z občanského sdružení Máj. Podle radních ale nejde o tak nesmyslný krok, jak se na první pohled může zdát. Příjemcem bruselské dotace je krajské město. To ale nemá licenci na provozování trolejbusové linky. Proto ji formálně nabízí k pronájmu. „Linku bude provozovat ten, kdo si ji pronajme. Z logiky věci to může být nejspíš jenom dopravní podnik,“ hájí záměr primátor Juraj Thoma.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Primátor připustil, že se může přihlásit i jiný dopravce, považuje to ale jen za teoretickou možnost. „Kdyby se to stalo, znamenalo by to významnou komplikaci pro městskou dopravu v Českých Budějovicích,“ obává se náměstek jihočeského hejtmana a opoziční zastupitel města Martin Kuba. Vybraný dopravce získá linku do nájmu na pět let. Dopravní podnik čeká na výsledek výběru, nakoupil už ale nové trolejbusy a na provoz linky je připraven.